Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Wyspy | Isle of Jura

Isle of Jura

Produkcja whisky na małej wyspie Jura, wchodzącej w skład Hebrydów Wewnętrznych, na zachodnim brzegu Szkocji rozpoczęła się już w XVI wieku. Prawie bezludna okolica była doskonałym miejscem na nielegalną produkcję. Urzędnicy podatkowi rzadko odwiedzali wyspę.
Jura jest sąsiadką wyspy Islay, zamieszkuje ją zaledwie około 200 osób. Warto wspomnieć, że George Orwell podczas pobytu na Jurze napisał słynną powieść „Rok 1984”.
Zakład Isle of Jura powstał w miasteczku Craighouse, największym na wyspie, w 1810 roku. Na początku nazywał się Caol’Nan Eileen, od popularnego imienia celtyckiego. Miękka woda do produkcji czerpana jest z Loch a’Bhaile – Mhargaidh, położonego 300 m poniżej miasteczka Craighouse.
Właściciele gorzelni zmieniali się kilka razy. W 1875 roku przejęła ją spółka James Fergusson & Sons. Zakład zawdzięcza tej spółce przebudowę i gruntowną modernizację, przeprowadzoną za kwotę 25 tysięcy funtów.
Produkcja whisky w Isle of Jura została przerwana w czasie I wojny światowej i przerwa ta przeciągnęła się na ponad 50 lat. W 1958 roku miejscowi właściciele ziemscy podjęli decyzję o przywróceniu destylacji w omawianym zakładzie. Został on uruchomiony ponownie pięć lat później, z pomocą finansową firmy Scottish & Newcastle Breweries, zajmującej się produkcją piwa. Firma ta zainwestowała w gorzelnię, ponieważ jej właściciele chcieli ożywić życie gospodarcze na wyspie Jura.
W 1974 roku, kiedy na rynku pojawił się single malt Isle of Jura, licencję destylacyjną zakładu posiadał koncern Invergordon Distilleries, od 1994 roku kontrolowany przez Whyte & Mackay.
Destylat Isle of Jura używany jest do zestawiania blendów Whyte & Mackay oraz blendu o nazwie Mackinlay. Single malt jest dostępny w wersji 10-, 16- (wersja 16-letnia pojawiła się w 2000 roku) oraz 21- letniej. Istnieje też, w ograniczonej ilości, 26-letni Stillman’s Dram. Produkty zakładu sprzedawane są w wersjach o mocy 40% i 43 % vol. Bardzo rzadko whisky tę spotyka się u niezależnych dystrybutorów.
W Isle of Jura do maturacji stosuje się 90 % beczek po bourbonie i 10 % beczek po sherry. Zakład dysponuje największymi w całej Szkocji alembikami.

Poprawna wymowa słowa Isle of Jura:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |