Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Wyspy | Tobermory - Ledaig

Tobermory - Ledaig

Zakład Tobermory na wyspie Mull założył w 1795 roku John Sinclair (inne źródło podaje rok 1798). "Tobermory" to nazwa portu rybackiego na Mull. Małą miejscowość rybacką, w której znajduje się zakład zwano wówczas Ledaig (od nazwy tej miejscowości pochodzi nazwa drugiego rodzaju whisky produkowanej w zakładzie).
John Sinclair był zamożnym kupcem, zajmował się handlem algami, z których otrzymywano jodynę. Posiadał niewielką flotę statków handlowych, która służyła mu jako środek transportu towarów z Liverpoolu do Glasgow. Sinclair wydzierżawił teren przylegający do portu Tobermory od Brytyjskiego Towarzystwa Rozwoju Rybołówstwa (The British Society for Promotion Fisheries). Na tym terenie Sinclair zbudował zakład destylarski. Dzięki posiadaniu własnej floty mógł z łatwością zaopatrywać zakład w jęczmień i paliwo, a także wywozić wyprodukowany destylat z wyspy. W pierwszy roku działalności Tobermory w zakładzie wyprodukowano 1327 litrów whisky.
Po śmierci Johna Sinclaira w 1863 roku w jego gorzelni przerwano pracę. Od tej pory zaczął się dla zakładu Tobermory okres częstego przechodzenia z rąk do rąk oraz okres wielu dość długich przestojów w produkcji.
W roku 1890 produkcję w zakładzie zaczął prowadzić nowy właściciel – firma John Hopkins & Co. W 1916 roku firma ta dołączyła do grupy DCL.
W 1930 roku zakład Tobermory znowu zamknięto, tym razem na dłużej. Produkcja w gorzelni została wznowiona dopiero w 1972 roku. Przed ponownym otwarciem zakład Tobermory przebudowano. Zwiększono także jego moc produkcyjną do 3,6 milionów litrów alkoholu rocznie.

Z chwilą wznowienia produkcji w omawianym zakładzie (1972) zmieniono jego nazwę na Ledaig Distillery. Słowo "ledaig" pochodzi z języka gaelickiego i na angielski tłumaczy się jako "safe heaven", co oznacza "bezpieczne niebiosa". Nowym właścicielem Ledaig zostało konsorcjum składające się ze spedytorów z Liverpoolu wraz z hiszpańską firmą Domecq, specjalizującą się w produkcji i dystrybucji sherry. Na skutek kryzysu na rynku whisky zakład w 1975 roku znowu przerwał produkcję.
Następnym właścicielem omawianego zakładu została firma Kirkleavington Property Company z Yorkshire. W 1979 roku destylacja została wznowiona, ale już po dwóch latach właściciel zakładu zaczął borykać się z problemami finansowymi. Firma Kirkleavington Property Company posiadała tylko aktywa gorzelni Tobermory i nie była w stanie utrzymać się z jej produkcji. Próbowała wytwarzać blended whisky i vatted whisky, ale nie doczekała się powodzenia na rynku i związanych z tym dostatecznie dużych dochodów. By pozyskać dodatkowe finanse, właściciele zakładu Tobermory sprzedali cześć posesji firmie budowlanej (firma przeznaczyła te tereny na budowę mieszkań), a także zdecydowali się wynająć magazyny i piwnice leżakowe Tobermory. Wkrótce doszło do zadziwiającej sytuacji, bo w pomieszczeniach zakładu zaczęły dojrzewać sery, a destylat transportowano w celu maturacji na stały ląd.
W 1993 roku nastąpiła kolejna zmiana właściciela Tobermory. Zakład kupiła spółka Burn Steward (za 600 tysięcy funtów plus 200 tysięcy za zapasy dojrzewającego trunku). Burn Steward postanowił produkować w Tobermory dwa różne rodzaje whisky single malt, z zastosowaniem różnego rodzaju słodu: whisky o nazwie Tobermory, z jęczmienia słodowanego bez używania torfu oraz o nazwie Ledaig, ze słodu torfowego.
W zakładzie Tobermory wykorzystuje się dwa róże zestawy alembików do destylacji alkoholu, z których jeden komplet (dwa alembiki) stosowany jest w produkcji Tobermory, a drugi (również dwa alembiki) - w produkcji Ledaig. Tobermory to więc jakby dwie destylarnie w jednej.
Ze względu na to, że woda używana w Tobermory do procesu destylacji przepływa przez torfowiska, whisky Tobermory ma mimo wszystko posmak lekko torfowy.
Whisky produkowana w zakładzie Tobermory dojrzewa w magazynach destylarni Deanston w Perthshire.
 Whisky Tobermory znana jest przede wszystkim w postaci 10-letniej wersji single malt.

Poprawna wymowa słowa Ledaig:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |