|
ScapaZakład Scapa w północnym Highlands to druga, obok Highland Park, destylarnia znajdująca się na archipelagu Orkadów. Te dwie destylarnie są od siebie oddalone o około kilometr, jednak ich produkty znacznie różnią się. Scapa znajduje się w miejscowości Kirkwall, na wyspie Pomona (Mainland).
Nazwa zakładu Scapa pochodzi od nazwy cieśniny Scapa Flow, która łączy Atlantyk z Morzem Północnym.
Gorzelnia Scapa rozpoczęła swoją działalność w 1885 roku. Została założona przez niejakiego MacFarlane'a i Johna Townsenda, producenta whisky ze Speyside. Należała wtedy do spółki MacFarlane & Townsend. Jak na tamte czasy była destylarnią bardzo nowoczesną i doskonale zorganizowaną.
W czasie I wojny światowej Scapa uniknęła poważnych zniszczeń, choć znajdowała się w miejscu strategicznym dla działań wojennych. Cieśnina Scapa to miejsce, które przeszło do historii, ze względu na fakt, że pod koniec I wojny flota niemiecka poniosła tu klęskę. W obronie wybrzeża brali udział rekruci marynarki królewskiej i to oni przyczynili się do przetrwania wojennej zawieruchy przez zakład Scapa.
Po II wojnie światowej kilka razy zmieniali się właściciele gorzelni. W 1954 roku zakupił ją koncern Hiram Walker. Na skutek połączenia tego koncernu z Allied – Lyons zakład Scapa dostał się pod skrzydła Allied Domecq. Pod koniec lat 50. Hiram Walker dokonał przebudowy omawianej gorzelni i zainstalował w niej kocioł typu Lomond. Popyt na produkty zakładu Scapa rósł, więc zakład sukcesywnie się rozrastał (w końcu zajmował teren o wielkości siedmiu akrów).
W 1993 roku Allied zadecydował o wstrzymaniu pracy tej destylarni.
Według źródła z 2002 roku Scapa działa tylko przez kilka tygodni w roku. W tym czasie pracę destylarni nadzoruje personel pobliskiego zakładu Highland Park.
Wodę do produkcji w Scapa pobiera się ze strumienia Lingro Burn, przepływającego przez okoliczne torfowiska. Woda ta jest, więc nasycona torfem. W Scapa nie stosuje się za to torfu do słodowania. W procesie dojrzewania destylatu wykorzystuje się beczki po bourbonie.
Większość dzisiejszych zabudowań zakładu Scapa pochodzi z 1959 roku. Nadal używane są oryginalne magazyny celne, pochodzące z czasu, kiedy zakład powstał.
Najczęściej spotykaną na rynku wersją Scapa jest 12-letna wersja single malt.
Kiedyś Scapa w postaci single malt dostępna była tylko za pośrednictwem niezależnego dystrybutora - firmy Gordon & MacPhail z Elgin i sprzedawana w postaci rocznikowej (np. 1983 oraz 1986). Potem na rynku ukazała się "oficjalna", 12-letnia wersja producenta. Za zgodą właściciela zakładu firma Gordon & MacPhail butelkuje także niewielkie ilości whisky 10-letniej.
Destylat Scapa jest jednym z podstawowych składników blendów Ballantine'a.
Poprawna wymowa słowa Scapa:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|