Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Wyspy | Scapa

Scapa

Zakład Scapa w północnym Highlands to druga, obok Highland Park, destylarnia znajdująca się na archipelagu Orkadów. Te dwie destylarnie są od siebie oddalone o około kilometr, jednak ich produkty znacznie różnią się. Scapa znajduje się w miejscowości Kirkwall, na wyspie Pomona (Mainland).
Nazwa zakładu Scapa pochodzi od nazwy cieśniny Scapa Flow, która łączy Atlantyk z Morzem Północnym.
Gorzelnia Scapa rozpoczęła swoją działalność w 1885 roku. Została założona przez niejakiego MacFarlane'a i Johna Townsenda, producenta whisky ze Speyside. Należała wtedy do spółki MacFarlane & Townsend. Jak na tamte czasy była destylarnią bardzo nowoczesną i doskonale zorganizowaną.
W czasie I wojny światowej Scapa uniknęła poważnych zniszczeń, choć znajdowała się w miejscu strategicznym dla działań wojennych. Cieśnina Scapa to miejsce, które przeszło do historii, ze względu na fakt, że pod koniec I wojny flota niemiecka poniosła tu klęskę. W obronie wybrzeża brali udział rekruci marynarki królewskiej i to oni przyczynili się do przetrwania wojennej zawieruchy przez zakład Scapa.
Po II wojnie światowej kilka razy zmieniali się właściciele gorzelni. W 1954 roku zakupił ją koncern Hiram Walker. Na skutek połączenia tego koncernu z Allied – Lyons zakład Scapa dostał się pod skrzydła Allied Domecq. Pod koniec lat 50. Hiram Walker dokonał przebudowy omawianej gorzelni i zainstalował w niej kocioł typu Lomond. Popyt na produkty zakładu Scapa rósł, więc zakład sukcesywnie się rozrastał (w końcu zajmował teren o wielkości siedmiu akrów).
W 1993 roku Allied zadecydował o wstrzymaniu pracy tej destylarni.
Według źródła z 2002 roku Scapa działa tylko przez kilka tygodni w roku. W tym czasie pracę destylarni nadzoruje personel pobliskiego zakładu Highland Park.
Wodę do produkcji w Scapa pobiera się ze strumienia Lingro Burn, przepływającego przez okoliczne torfowiska. Woda ta jest, więc nasycona torfem. W Scapa nie stosuje się za to torfu do słodowania. W procesie dojrzewania destylatu wykorzystuje się beczki po bourbonie.
Większość dzisiejszych zabudowań zakładu Scapa pochodzi z 1959 roku. Nadal używane są oryginalne magazyny celne, pochodzące z czasu, kiedy zakład powstał.
Najczęściej spotykaną na rynku wersją Scapa jest 12-letna wersja single malt.
Kiedyś Scapa w postaci single malt dostępna była tylko za pośrednictwem niezależnego dystrybutora - firmy Gordon & MacPhail z Elgin i sprzedawana w postaci rocznikowej (np. 1983 oraz 1986). Potem na rynku ukazała się "oficjalna", 12-letnia wersja producenta. Za zgodą właściciela zakładu firma Gordon & MacPhail butelkuje także niewielkie ilości whisky 10-letniej. 
Destylat Scapa jest jednym z podstawowych składników blendów Ballantine'a.

Poprawna wymowa słowa Scapa:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |