Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Aberlour

Aberlour

Wioska Aberlour, położona u zbiegu rzek Lour i Spey (słowo „aberlour” znaczy „ujście rzeki Lour”) to raj dla wędkarzy łososi, a także miejsce o bogatej tradycji, związanej z produkcją whisky. Pierwsza gorzelnia powstała w Aberlour w 1826 roku. Założona została przez Jamesa Gordona w pobliżu studni świętego Dronstana – arcybiskupa Canterbury i misjonarza, który niegdyś nawracał Szkotów na wiarę chrześcijańską i używał wody z tej studni do chrztów nowych członków Kościoła. Obecnie jest on patronem wioski, a wody ze studni nazwanej jego imieniem używa się w zakładach destylacyjnych Aberlour. Zakłady te, działające do dzisiaj, swoje powstanie datują na 1879 rok i taka data widnieje na etykietach produktów z Aberlour. Pierwszym właścicielem Aberlour był James Fleming. W 1898 roku budynki zakładów strawił ogień, jednakże zapasy dojrzewającej whisky zostały przez okolicznych mieszkańców uratowane, a zabudowania po pożarze wkrótce odbudowano. W 1945 roku zakłady zostały rozbudowane i zmodernizowane.
W historii Aberlour chlubne karty zapisali ich menedżerowie: Jan Mitchell i Kenny Fraser. Pierwszy z nich fachu nauczył się od pracujących tu wcześniej dziadka i ojca. Pozostał wierny firmie w Aberlour przez 47 lat i opracował plany jej rozbudowy. Jego następca – Kenny Faser miłość do whisky łączył z miłością do muzyki. Ten znany w lokalnej społeczności utalentowany kobziarz przejął funkcję Mitchella w 1992 roku i podobno ćwiczył grę na kobzie podczas pracy w piwnicach leżakowych na nocnej zmianie.
Do 1974 roku właścicielem Aberlour był House of Campbell, a następnie zakłady wykupił francuski koncern Pernod Ricard. Produkty Aberlour stały się wtedy niezwykle popularne i cenione we Francji.
Do produkcji trunku Aberlour używa się tylko szkockiego jęczmienia. Destylacja odbywa się w kotłach o szerokiej podstawie. Część whisky dojrzewa w beczkach po sherry, a część w beczkach po bourbonie (ok. 70 %), co ma decydujący wpływ zarówno na smak i aromat, jak i na kolor whisky. Beczki posiadają korkowe szpunty zamiast drewnianych, co z kolei wpływa na łatwiejsze utlenianie się szorstkich par.
Single malt whisky z Aberlour weszła na rynek w 1972 roku. Oferta handlowa tej gorzelni jest bardzo bogata. W sprzedaży można znaleźć obecnie kilka wersji wiekowych i różne wersje rocznikowe (od 10 do 30 lat). Abelour Antique (bez określenia wieku) dostępna jest tylko w sklepach wolnocłowych. Abelour a’bunadh (a’bunadh – „u źródeł”) nie ma określonego wieku, ale jest zestawiona z destylatów 10 i 15 letnich. Moc tego trunku jest typowa dla cask strenth (59.6%). Największą popularność wśród smakoszy zdobyła edycja 10-letnia, można ją kupić w większości miejsc na świecie.
O wysokiej jakości whisky Aberlour świadczą przyznane jej nagrody. Aż trzy razy zdobyła złoty medal na międzynarodowych Targach Win i Spirytualiów. Znajduje się na światowej liście dziesięciu najlepiej sprzedawanych single maltów.
Ciekawostkę stanowi fakt, że wyschnięta studnia świętego Dronstana trysnęła ponownie wodą po zdobyciu przez Aberlour pierwszego medalu w 1986 roku. Przy studni tej spotykają się co roku, w dniu 11 lipca miłośnicy whisky Aberlour, by oddać hołd patronowi studni i wypić swój ulubiony trunek zmieszany ze świętą wodą.

Poprawna wymowa słowa Aberlour:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |