Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do najwi瘯szego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona G堯wnaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky j璚zmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Aberlour

Aberlour

Wioska Aberlour, po這穎na u zbiegu rzek Lour i Spey (s這wo „aberlour” znaczy „uj軼ie rzeki Lour”) to raj dla w璠karzy 這sosi, a tak瞠 miejsce o bogatej tradycji, zwi您anej z produkcj whisky. Pierwsza gorzelnia powsta豉 w Aberlour w 1826 roku. Za這穎na zosta豉 przez Jamesa Gordona w pobli簑 studni 鈍i皻ego Dronstana – arcybiskupa Canterbury i misjonarza, który niegdy nawraca Szkotów na wiar chrze軼ija雟k i u篡wa wody z tej studni do chrztów nowych cz這nków Ko軼io豉. Obecnie jest on patronem wioski, a wody ze studni nazwanej jego imieniem u篡wa si w zak豉dach destylacyjnych Aberlour. Zak豉dy te, dzia豉j帷e do dzisiaj, swoje powstanie datuj na 1879 rok i taka data widnieje na etykietach produktów z Aberlour. Pierwszym w豉軼icielem Aberlour by James Fleming. W 1898 roku budynki zak豉dów strawi ogie, jednak瞠 zapasy dojrzewaj帷ej whisky zosta造 przez okolicznych mieszka鎍ów uratowane, a zabudowania po po瘸rze wkrótce odbudowano. W 1945 roku zak豉dy zosta造 rozbudowane i zmodernizowane.
W historii Aberlour chlubne karty zapisali ich mened瞠rowie: Jan Mitchell i Kenny Fraser. Pierwszy z nich fachu nauczy si od pracuj帷ych tu wcze郾iej dziadka i ojca. Pozosta wierny firmie w Aberlour przez 47 lat i opracowa plany jej rozbudowy. Jego nast瘼ca – Kenny Faser mi這嗆 do whisky 陰czy z mi這軼i do muzyki. Ten znany w lokalnej spo貫czno軼i utalentowany kobziarz przej掖 funkcj Mitchella w 1992 roku i podobno 獞iczy gr na kobzie podczas pracy w piwnicach le瘸kowych na nocnej zmianie.
Do 1974 roku w豉軼icielem Aberlour by House of Campbell, a nast瘼nie zak豉dy wykupi francuski koncern Pernod Ricard. Produkty Aberlour sta造 si wtedy niezwykle popularne i cenione we Francji.
Do produkcji trunku Aberlour u篡wa si tylko szkockiego j璚zmienia. Destylacja odbywa si w kot豉ch o szerokiej podstawie. Cz窷 whisky dojrzewa w beczkach po sherry, a cz窷 w beczkach po bourbonie (ok. 70 %), co ma decyduj帷y wp造w zarówno na smak i aromat, jak i na kolor whisky. Beczki posiadaj korkowe szpunty zamiast drewnianych, co z kolei wp造wa na 豉twiejsze utlenianie si szorstkich par.
Single malt whisky z Aberlour wesz豉 na rynek w 1972 roku. Oferta handlowa tej gorzelni jest bardzo bogata. W sprzeda篡 mo積a znale潭 obecnie kilka wersji wiekowych i ró積e wersje rocznikowe (od 10 do 30 lat). Abelour Antique (bez okre郵enia wieku) dost瘼na jest tylko w sklepach wolnoc這wych. Abelour a’bunadh (a’bunadh – „u 廝óde”) nie ma okre郵onego wieku, ale jest zestawiona z destylatów 10 i 15 letnich. Moc tego trunku jest typowa dla cask strenth (59.6%). Najwi瘯sz popularno嗆 w鈔ód smakoszy zdoby豉 edycja 10-letnia, mo積a j kupi w wi瘯szo軼i miejsc na 鈍iecie.
O wysokiej jako軼i whisky Aberlour 鈍iadcz przyznane jej nagrody. A trzy razy zdoby豉 z這ty medal na mi璠zynarodowych Targach Win i Spirytualiów. Znajduje si na 鈍iatowej li軼ie dziesi璚iu najlepiej sprzedawanych single maltów.
Ciekawostk stanowi fakt, 瞠 wyschni皻a studnia 鈍i皻ego Dronstana trysn窸a ponownie wod po zdobyciu przez Aberlour pierwszego medalu w 1986 roku. Przy studni tej spotykaj si co roku, w dniu 11 lipca mi這郾icy whisky Aberlour, by odda ho責 patronowi studni i wypi swój ulubiony trunek zmieszany ze 鈍i皻 wod.

Poprawna wymowa s這wa Aberlour:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz si wi璚ej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowo軼i  | Linki  | Ksi璕a Go軼i  | Forum  | Zdj璚ia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |