|
AberlourWioska Aberlour, położona u zbiegu rzek Lour i Spey (słowo „aberlour” znaczy „ujście rzeki Lour”) to raj dla wędkarzy łososi, a także miejsce o bogatej tradycji, związanej z produkcją whisky. Pierwsza gorzelnia powstała w Aberlour w 1826 roku. Założona została przez Jamesa Gordona w pobliżu studni świętego Dronstana – arcybiskupa Canterbury i misjonarza, który niegdyś nawracał Szkotów na wiarę chrześcijańską i używał wody z tej studni do chrztów nowych członków Kościoła. Obecnie jest on patronem wioski, a wody ze studni nazwanej jego imieniem używa się w zakładach destylacyjnych Aberlour. Zakłady te, działające do dzisiaj, swoje powstanie datują na 1879 rok i taka data widnieje na etykietach produktów z Aberlour. Pierwszym właścicielem Aberlour był James Fleming. W 1898 roku budynki zakładów strawił ogień, jednakże zapasy dojrzewającej whisky zostały przez okolicznych mieszkańców uratowane, a zabudowania po pożarze wkrótce odbudowano. W 1945 roku zakłady zostały rozbudowane i zmodernizowane.
W historii Aberlour chlubne karty zapisali ich menedżerowie: Jan Mitchell i Kenny Fraser. Pierwszy z nich fachu nauczył się od pracujących tu wcześniej dziadka i ojca. Pozostał wierny firmie w Aberlour przez 47 lat i opracował plany jej rozbudowy. Jego następca – Kenny Faser miłość do whisky łączył z miłością do muzyki. Ten znany w lokalnej społeczności utalentowany kobziarz przejął funkcję Mitchella w 1992 roku i podobno ćwiczył grę na kobzie podczas pracy w piwnicach leżakowych na nocnej zmianie.
Do 1974 roku właścicielem Aberlour był House of Campbell, a następnie zakłady wykupił francuski koncern Pernod Ricard. Produkty Aberlour stały się wtedy niezwykle popularne i cenione we Francji.
Do produkcji trunku Aberlour używa się tylko szkockiego jęczmienia. Destylacja odbywa się w kotłach o szerokiej podstawie. Część whisky dojrzewa w beczkach po sherry, a część w beczkach po bourbonie (ok. 70 %), co ma decydujący wpływ zarówno na smak i aromat, jak i na kolor whisky. Beczki posiadają korkowe szpunty zamiast drewnianych, co z kolei wpływa na łatwiejsze utlenianie się szorstkich par.
Single malt whisky z Aberlour weszła na rynek w 1972 roku. Oferta handlowa tej gorzelni jest bardzo bogata. W sprzedaży można znaleźć obecnie kilka wersji wiekowych i różne wersje rocznikowe (od 10 do 30 lat). Abelour Antique (bez określenia wieku) dostępna jest tylko w sklepach wolnocłowych. Abelour a’bunadh (a’bunadh – „u źródeł”) nie ma określonego wieku, ale jest zestawiona z destylatów 10 i 15 letnich. Moc tego trunku jest typowa dla cask strenth (59.6%). Największą popularność wśród smakoszy zdobyła edycja 10-letnia, można ją kupić w większości miejsc na świecie.
O wysokiej jakości whisky Aberlour świadczą przyznane jej nagrody. Aż trzy razy zdobyła złoty medal na międzynarodowych Targach Win i Spirytualiów. Znajduje się na światowej liście dziesięciu najlepiej sprzedawanych single maltów.
Ciekawostkę stanowi fakt, że wyschnięta studnia świętego Dronstana trysnęła ponownie wodą po zdobyciu przez Aberlour pierwszego medalu w 1986 roku. Przy studni tej spotykają się co roku, w dniu 11 lipca miłośnicy whisky Aberlour, by oddać hołd patronowi studni i wypić swój ulubiony trunek zmieszany ze świętą wodą.
Poprawna wymowa słowa Aberlour:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|