Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Knockdhu - An Cnoc

Knockdhu - An Cnoc

Nazwa zakładu Knockdhu oznacza „czarne wzgórze” (cnoc dubh). Nazwa ta często była mylona z nazwą innej destylarni - Knockando Omawianej gorzelni nie należy jednak łączyć z zakładem Knockando, gdyż zachodzi tu jedynie podobieństwo nazw.
Knockdhu leży nad rzeką Isla, u stóp Knock Hill, niedaleko miejscowości Huntly, na wschód od Keith. Jest pierwszym zakładem produkującym whisky słodową założonym przez koncern DCL (późniejszy United Distillers) w 1894 roku. Celem zakładu w założeniu miało być produkowanie destylatu do zestawiania blendów Haiga. Licencja destylacyjna Knockdhu należała do spółki John Haig & Co.
Na przełomie XIX i XX wieku Knockdhu była gorzelnią bardzo nowoczesną. Jej moc produkcyjna wynosiła 10 tysięcy litrów alkoholu tygodniowo. Pracowały w niej dwa alembiki. Za luksus uchodziło wyposażenie biur w toalety.
W 1983 roku DCL zdecydował o zamknięciu Knockdhu. Pięć lat później sprzedał zakład firmie Inver House Distilleries. Dzięki nowemu właścicielowi, w 1989 roku destylacja została wznowiona.
Inver House promował 12-letnią wersję single malt, a dla odróżnienia jej od produktów Knockando zdecydował się na zmianę nazwy tego produktu na An Cnoc. Oryginalną nazwę Knockdhu stosują za to niezależni dystrybutorzy, np. Adelphi. Whisky ta jest dostępna również w wersji 21-letniej (Knockdhu 21 YO).
W Knockdhu został zachowany układ budynków pochodzących z przełomu XIX i XX wieku. Niektóre części wyposażenia zakładu pochodzą z czasów powstania gorzelni lub są kopią dawnych urządzeń. Inver House w ramach niezbędnych modernizacji zmienił tylko system ogrzewania alembików na gazowe.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |