W tym regionie wystÄ™puje istne zagłębie destylarni (75% wszystkich dziaÅ‚ajÄ…cych), które poÅ‚ożone sÄ… nad rzekÄ… Spey miÄ™dzy miastami Elgin i Dufftown. Marki takie jak Macallan, Mortlach, Glenfarclas to czoÅ‚ówka whisky szkockiej. ZakÅ‚ady już zamkniÄ™te ale ich produkty ciÄ…gle sÄ… na rynku: Dallas Dhu, Convalmore i Coleburn. Whisky z tego regionu sÄ… na ogóÅ‚ sÅ‚odkie, zawierajÄ… sporo estrów, dziÄ™ki czemu w ich aromacie pojawia siÄ™ nuta gruszki i acetonu (zmywacz do paznokci), goździki, fioÅ‚ki, jabÅ‚ka, banany i lemoniada. SÄ… to jedne z najbardziej szlachetnych, wyrafinowanych i zÅ‚ożonych maltów. Whisky ze Speyside zazwyczaj robiona jest z nietorfowanego sÅ‚odu, choć subtelne akcenty dymne mogÄ… pochodzić z samego jÄ™czmienia. SÄ… to zazwyczaj lżejsze whisky od innych z regionu Highlands. Destylaty, które dojrzewajÄ… w europejskim dÄ™bie (np. Macallan, Balvenie, Strathisla i Glenfarclas) osiÄ…gajÄ… czekoladowe bogactwo.
Region ograniczony jest wybrzeżem Moray Firth, od zachodu rzekÄ… Findhorn, od wschodu zaÅ› rzekÄ… Deveron. Jest to obszar o wymiarach 32 na 50 km, przeciÄ™ty rzekÄ… Spey, najbardziej bystrÄ… ze wszystkich szkockich rzek (choć żadna z wytwórni nie czerpie z niej wody do produkcji), zasilane sÄ… przez dopÅ‚ywy Avon, Livet, Fiddich, Dullan i Lossie.