aNazwa whisky nie jest zastrzeżona, tak wiÄ™c trunki whisky i whisky-podobne możemy spotkać w prawie każdym kraju. Pod koniec tego krótkiego opracowania chciaÅ‚bym powiedzieć jeszcze kilka sÅ‚ów o tym alkoholu produkowanym w innych krajach.
Whisky pochodzÄ…ce z Kanady jest najlżejszÄ… whisky, która Å›wietnie komponuje siÄ™ w drinkach i jest niezobowiÄ…zujÄ…cym siÄ™ alkoholem ale raczej nie godnym na degustacje. W Kanadzie produkuje siÄ™ obecnie prawie wyłącznie blended whisky (okreÅ›lana jako rye) gÅ‚ównie z kukurydzy, żyta i jÄ™czmienia. Kanadyjska whisky leżakuje krótko od 3 do 12 lat, najdÅ‚użej 20letni Canadian Club. Do whisky kanadyjskiej dozwolone jest dodawanie w wysokoÅ›ci 1% innych skÅ‚adników jak soki owocowe, sherry, napoje smakowe i zapachowe. GÅ‚ównymi producentami sÄ…: Johnie Molson, Gooderham & Worts, a najbardziej znane to Hiram Walker i Seagram.
Japonia jest piÄ…tym najwiÄ™kszym producentem whisky obok Szkocji, Irlandii, U.S.A i Kanady. 95% whisky dostarczajÄ… 4 gÅ‚ówne zakÅ‚ady Suntory, Nikka, Sanraku i Kirin. PozostaÅ‚e 5% to 20 bardzo maÅ‚ych gorzelni nie liczÄ…cych siÄ™.
W Indiach czołowymi firmami są Kasauli i McDowell's, w Pakistanie taką firmą jest Murree, w Nowej Zelandii Lammerlaw, a w Polsce dobrze nam znana Dark Whisky.
ZupeÅ‚nie inaczej sytuacja ma siÄ™ jeÅ›li chodzi o nazwÄ™ Scotch Whisky. Produkt, który na etykiecie ma takie sÅ‚owa musiaÅ‚ być: wyprodukowany ze szkockiej wody i zesÅ‚odowanego jÄ™czmienia (do którego dodać można tylko caÅ‚e ziarna innych zbóż), musi zostać poddany procesowi zacierania w miejscu produkcji, naturalnie przefermentowany (przy użyciu endogennego systemu enzymów, poddana fermentacji tylko przez dodanie drożdży), koÅ„cowy poziom alkoholu nie może byÅ› wyższy niż 94,8% vol., leżakowany co najmniej 3 lata bez żadnych dodatków smakowych lub zapasowych, jedynym wyjÄ…tkiem jest karmel. Whisky sama w sobie jest bezbarwna a dopiero dodatek owego karmelu lub leżakowanie w beczkach po sherry (The Macallan jako jedyna destylownia używa wyłącznie beczek po sherry) lub bourbonie nadaje whisky barwÄ™.