W 1727 roku wyspÄ™ kupiÅ‚ Daniel Campbell z Shawfield, deputowany Glasgow, który popieraÅ‚ podatek sÅ‚odowy (malt tax) z 1725 roku, za co tÅ‚um splÄ…drowaÅ‚ jego dom.
Whisky pochodzÄ…ca z tego regionu charakteryzuje siÄ™ morzem, jodem i dymem. SpoÅ›ród wszystkich gatunków regionalnych jest to najbardziej aromatyczna whisky i najÅ‚atwiejsza do rozpoznania. Przyczyna jest bardzo prosta: torf. Wyspa Islay to ogromne bogactwo pokÅ‚adów torfu, przez które przepÅ‚ywajÄ… liczne potoki, z których czerpie siÄ™ wodÄ™ do destylacji. Woda ta posiada już bardzo mocne aromaty torfu. DziÅ› pracuje tu tylko 7 zakÅ‚adów: Ardbeg, Bowmore (jednoczeÅ›nie gÅ‚ówne miasto na Islay), Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ile, Lagavulin, Laphroaig. CaÅ‚y czas sÄ… jeszcze dostÄ™pne destylaty z zamkniÄ™tej w 1983 roku destylarni Port Ellen (drugie najwiÄ™ksze miasto regionu). Najszlachetniejszym maltem jaki kiedykolwiek byÅ‚ robiony na Islay byÅ‚ 21 letni Upper Cragabus. DziÅ› tutejsze gorzelnie można podzielić na 2 grupy póÅ‚nocnÄ… i poÅ‚udniowÄ… przy czym Bowmore leży miÄ™dzy nimi, zarówno geograficznie jak i pod wzglÄ™dem stylu produkowanych trunków. Nie wszystkie malty z Islay majÄ… tak silny dymny aromat. W Bruichladdich, Bunnahabhein nie sposób wyczuć Å›ladu dymu, a Bowmore i Coala Ile majÄ… go bardzo niewiele. Tylko w maltach pochodzÄ…cych z poÅ‚udnia wyspy można znaleźć sporo fenoli (Ardbeg, Lagavulin, Laproaig i Port Ellen). Generalnie whisky z póÅ‚nocy wyspy sÄ… dużo Å‚agodniejsze i nie czuć w nich dymu, w porównaniu z tymi z poÅ‚udnia.