bullet_whisky strona główna

Bunnahabhain

ZakÅ‚ad Bunnahabhain (wymowa „bunahaven") powstaÅ‚ na póÅ‚nocno-wschodnim wybrzeżu wyspy Islay w 1881 roku. Gorzelnie wybudowali farmerzy, bracia Greenlees, którzy swojÄ… spóÅ‚kÄ™ nazwali The Islay Distillers Company. Destylrnia kosztowaÅ‚a ich aż 30 tysiÄ™cy funtów, ponieważ w okolicy, którÄ… wybrali na budowÄ™ zakÅ‚adu poza znakomitym źródÅ‚em wody nie byÅ‚o nic - ani drogi, ani przystani, ani żadnej osady. Dodatkowo musieli, wiÄ™c wybudować przystaÅ„, mieszkania dla pracowników i drogÄ™ do Portu Askaig. W 1883 roku, prace zostaÅ‚y ukoÅ„czone, a zakÅ‚ad Bunnahabhain rozpoczÄ…Å‚ dziaÅ‚alność i przyniósÅ‚ pierwsze zyski. Po póÅ‚ roku zysk z produkcji destylatu wyniósÅ‚ 5 tysiÄ™cy funtów, a rok później już dwa razy tyle. To finansowe i rynkowe powodzenie wÅ‚aÅ›ciciele zakÅ‚adu zawdziÄ™czali utalentowanemu menedżerowi gorzelni - czÅ‚owiekowi o nazwisku Smith.
W 1887 roku Islay Distillers Company połączyÅ‚o siÄ™ z William Grant & Co i powstaÅ‚a nowa spóÅ‚ka Highland Destillers Company Limited, do której dołączyÅ‚a jeszcze firma Glenrothes-Glenlivet.
Po okresie wielkiego kryzysu i trudnych dla branży latach 20 zakład postanowiono w roku 1930 zamknąć. Ponownie otworzono go dopiero w 1937.
W 1999 roku firma Edrington przejęła grupÄ™ Highland Destillers i praktycznie zamknęła gorzelnie. Produkcja odbywaÅ‚ siÄ™ tylko kilka tygodniu w roku. W 2002 roku znana firma William Grant & Sons byÅ‚a zainteresowana przejÄ™ciem tej gorzelni. Transakcja nie doszÅ‚a do skutku. Jednak już rok później nowym nabywcÄ… gorzelni oraz marki Black Bottle zostaÅ‚a firma Burn Stewart Destilleries (C.L. World Brands) znany producent angostury, który zapÅ‚acić musiaÅ‚ 10 milionów funtów.
Bunnahabhain i Bruichladdich, którego opisaÅ‚em dokÅ‚adnie kilka numerów temu to dwa najÅ‚agodniejsze malty z regionu Islay. Producent Bunnahabhain reklamuje swojÄ… whisky używajÄ…c sloganu „the gentle taste of Islay". Trudno nie zgodzić siÄ™ z tym hasÅ‚em, jeÅ›li sÅ‚ód wykorzystywany w produkcji tej whisky pochodzÄ…cy z Port Ellen jest bardzo lekko torfowy - 1,2 ppm, a ten pochodzÄ…cy ze staÅ‚ego lÄ…du jest w caÅ‚oÅ›ci nie torfowy. Szef zakÅ‚adu zdradziÅ‚ mi, że torf pobierany z Port Ellen wykorzystywany jest gÅ‚ównie do blenda Black Bottle. Dodatkowo, aby utrzymać Å‚agodny smak tej whisky podczas procesu destylacji wykorzystuje siÄ™ mniejszÄ… część nastawienia w porównaniu do innych producentów z tego regionu. Unikatowe dla branży jest również to, że w procesie produkcji używa siÄ™ cztery wody, a nie powszechnie stosowane trzy.
Przez wiele lat jedynÄ… oficjalnÄ… edycjÄ… tej whisky byÅ‚ 12 letni trunek. Dopiero w grudniu 2005 roku rozszerzone zostaÅ‚o portfolio o 18 i 25 letnie whisky. W 2006 pojawiÅ‚y siÄ™ kolejne edycje - 14 letnia z beczek po Pedro Ximenez - 761 butelek oraz 35 letnia destylowana w 1971 roku, która uÅ›wiÄ™ciÅ‚a 125 rocznicÄ™ zaÅ‚ożenia gorzelni. Starszymi i bardzo limitowanymi edycjami sÄ… trunki 34 i 40 letnie. Na wyróżnienie zasÅ‚uguje nietypowa whisky produkowana od 2004 roku o barwnej nazwie Moine która, posiada 38 czÄ…steczek torfu. Co ciekawe, już od lat 90 w zakÅ‚adzie eksperymentowano z wersjÄ… torfowÄ….
Wszystkie oficjalne edycje tej whisky opakowane sÄ… w charakterystycznÄ… pÄ™katÄ… butelkÄ™ z postaciÄ… marynarza za sterem na etykiecie. Whisky ta dostÄ™pna jest również od niezależnych dystrybutorów np. Cadenhead's, Chieftain's, Dun Bheagan, Duncan Taylor, Murray McDavid, Gordon & MacPhail czy Scott's Selection. Bardzo ciekawa jest 9 letnia edycja Vom Fass.
OpisujÄ…c tÄ™ destylarniÄ™ nie sposób pominąć doskonaÅ‚ej jakoÅ›ci blenda Black Bottle. Ten trunek przez wielu uważany jest za najlepszÄ… whisky mieszanÄ… dziÄ™ki swoim torfowym aromatom i smakom. Niektórzy polecajÄ… go również, jako idealnÄ… whisky dla tych, którzy dopiero poznajÄ… magicznÄ… wyspÄ™ Islay. Whisky Bunnahabhain wykorzystywana byÅ‚a również do zestawiania innych blendów - Famous Grouse oraz Cutty Sark.
Podobnie jak i niektóre gorzelnie na Islay również Bunnahabhain ma okresowo problem z wodÄ…, szczególnie w lecie i stÄ…d w procesie produkcji bywajÄ… dÅ‚ugie przerwy. Aby odrobić te zastoje zdarza siÄ™ i ostatnio jest to nagminne w zwiÄ…zku z bardzo dużym popytem na tÄ… whisky, że destylarnia pracuje 5 lub 6 dni w tygodniu a zmiany sÄ… 24 godzinne. DziÄ™ki takiemu tempu pracy udaÅ‚o siÄ™ rok temu wyprodukować, aż 1,98 miliona litów whisky, a w magazynach destylarni dojrzewajÄ… 22 tysiÄ…ce beczek whisky.
ZakÅ‚ad posiada Visitor Centre, otwarte dla zwiedzajÄ…cych i pomimo tego, że jest mocno oddalony od centrum wyspy i miast takich jak Port Ellen czy Bowmore to rocznie odwiedza go aż 11 tysiÄ™cy turystów.
Autorytet Å›wiata whisky Jim Murray w swojej książce „Whisky Bible" oceniÅ‚ trunek z tej gorzelni dość wysoko - Bunnahabhain 12 letnia - 89, Bunnahabhain 25 letnia - 93, Bunnahabhain 35 letnia - 94 punkty - najwyższa nota przyzna tej whisky.