bullet_whisky strona główna

Kilchoman

Kilchoman (wymowa kilhoman) jest pierwszym zakÅ‚adem otwartym na Islay od 124 lat. Dla porównania na poczÄ…tku XIX wieku otwartych byÅ‚o aż 13 zakÅ‚adów w tym regionie. Domowej wielkoÅ›ci zakÅ‚ad usytuowany jest w Rockside i jako jeden z niewielu producentów, jest w stanie samodzielnie wykonywać caÅ‚y proces produkcji. Wszystko odbywa siÄ™ pod „jednym dachem" - od uprawy jÄ™czmienia aż do procesu butelkowania. JÄ™czmieÅ„ używany do produkcji jest odmiany Optic. Proces produkcji natomiast odbywa siÄ™ w alembikach o dÅ‚ugiej szyi co daje destylat Å‚agodny i elegancki. Proces dojrzewania whisky odbywa siÄ™ gÅ‚ównie w beczkach po burbonie a tylko w maÅ‚ym procencie wykorzystywane sÄ… beczki po sherry. Trunek ma typowe cechy Islay - 30-50 ppm fenoli. ZakÅ‚ad produkuje 40 000 litrów alkoholu rocznie co daje okoÅ‚o 320 beczek. WÅ‚aÅ›ciciele zakÅ‚adu planujÄ… podnieść produkcje do 90 000 litrów czyli 750 beczek.
Kilchoman sprzedawany byÅ‚ wczeÅ›niej jako „spirit". Zgodnie z prawem whisky, żeby mieć napis na etykiecie „scotch whisky" musi miÄ™dzy innymi dojrzewać trzy lata w beczkach. Tutaj producent postanowiÅ‚ sprzedawać trunek, który nawet nie miaÅ‚ tych trzech lat. NajnowszÄ… propozycja jest już typowa szkocka "Summer 2009" sprzedawana od niedawna w Polsce.