bullet_whisky strona główna

Laphroaig

Dzieje zakÅ‚adu Laphroaig (należy wymawiać „lafrojg"), poÅ‚ożonego na poÅ‚udniu wyspy Islay, pomiÄ™dzy Port Ellen i Ardberg zwiÄ…zane sÄ… z braćmi Donaldem i Alexandrem Johnstonami. Od 1815r. prowadzili oni na swojej posesji destylacjÄ™ niewielkiej skali. Niestety po krótkim okresie wspóÅ‚pracy bracia nie mogli dojść do porozumienia, co do przyszÅ‚oÅ›ci firmy i ostatecznie od 1836r. Donald zaczÄ…Å‚ prowadzić firmÄ™ samodzielnie spÅ‚aciwszy udziaÅ‚y brata. W 1847r. Donald Johnson utonÄ…Å‚ w kadzi z zacierem i po tym tragicznym zdarzeniu, Laphroaig dostaÅ‚ siÄ™ pod zarzÄ…d Alexandra Grahama, prowadzÄ…cego sÄ…siedni zakÅ‚ad - Lagavulin. Od 1928r. kolejnym wÅ‚aÅ›cicielem Laphroaig zostaÅ‚ inny czÅ‚onek rodziny Johnsonów - Ian Hunter, za którego whisky z tej gorzelni zyskaÅ‚a Å›wiatowe uznanie.
Pewnego dnia Hunter dostaÅ‚ polecenie dostarczenia trunku ze swojego zakÅ‚adu na przyjÄ™cie lorda Margedale. Z tej okazji stworzyÅ‚ wyjÄ…tkowego blenda, którego nazwaÅ‚ Islay Mist. Do jego zestawienia wykorzystaÅ‚ destylaty z Laphroaig, a także z Glenlivet i z Glen Grant oraz naturalnie grain whisky. Islay Mist zdobyÅ‚ aprobatÄ™ lorda i jego goÅ›ci, a później odniósÅ‚ sukces na Å›wiatowym rynku jako de luxe blended whisky.
Hunter zmarÅ‚ w 1954r. i tym samym zakoÅ„czyÅ‚a siÄ™ historia rodziny Johnsonów. GorzelniÄ™ przejęła po nim Bessie Williamson, kobieta z dyplomem chemika, która poczÄ…tkowo pracowaÅ‚a w Laphroaig jako sekretarka, ale szybko awansowaÅ‚a i nauczyÅ‚a siÄ™ zasad produkcji whisky. W 1967r. sprzedaÅ‚a zakÅ‚ad spóÅ‚ce Seager Evans, która nabyÅ‚a go przy udziale wczeÅ›niejszego wspóÅ‚wÅ‚aÅ›ciciela firmy Long John Distillers Ltd. Nowy wÅ‚aÅ›ciciel podjÄ…Å‚ prace remontowe i rozbudowÄ™ zakÅ‚adu, dziÄ™ki czemu w 1968r. liczba alembików zwiÄ™kszona zostaÅ‚a z czterech do szeÅ›ciu, a cztery lata później do siedmiu.
Po kolejnych zmianach wÅ‚aÅ›cicielskich gorzelnia staÅ‚a siÄ™, w 1989r. częściÄ… Allied Distillers. W 1991r. firma ta zdecydowaÅ‚a siÄ™ na wypuszczenie serii Caledonian Malts jako „odpowiedź" na ofertÄ™ UD Classic Malts. W skÅ‚ad tej serii wchodziÅ‚y: Laphroaig, Miltonduff, Glendronach i Tormore, który później zostaÅ‚ podmieniony przez Scape.
W lecie 2005r. wÅ‚aÅ›cicielem gorzelni zostaÅ‚a firma Beam Global Spirits & Wine, która jest częściÄ… Fortune Brands. Jest to czwarta najwiÄ™ksza firma alkoholowa na Å›wiecie, która posiada miÄ™dzy innymi takie marki jak Jim Beam, Canadian Club i Teacher's.
WÅ‚aÅ›ciciele Laphroaig sÄ… przeciwni rozprowadzaniu destylatów tego zakÅ‚adu pod oryginalnÄ… nazwÄ… przez niezależnych dystrybutorów. W branży gÅ‚oÅ›nym echem odbiÅ‚o siÄ™ jak pozwali firmÄ™ Murray McDavid do sÄ…du, kiedy ta wprowadziÅ‚a bez zgody producenta zastrzeżonÄ… nazwÄ™ produktu - Laphroaiga do swojej oferty. Ostatecznie whisky rozprowadzanÄ… przez Murray McDavid przemianowano na Leap Frog.
Gorzelnia Laphroaig jest jednÄ… z nielicznych, która sama sÅ‚oduje swój jÄ™czmieÅ„. OkoÅ‚o 20% jest wÅ‚asnej produkcji reszta zaÅ› pochodzi ze sÅ‚odowni Port Ellen. W procesie produkcji używa siÄ™ bardzo dużej, nawet jak na Islay, iloÅ›ci torfu 40-45 ppm, dziÄ™ki czemu w whisky dominujÄ™ zapachy i smaki fenoli, jodyny oraz torfu. W procesie dojrzewania wykorzystuje siÄ™ beczki tylko po bourbonie, w zdecydowanej wiÄ™kszoÅ›ci od Maker's Mark. Magazyny leżakowe sÄ… natomiast zdolne pomieÅ›cić okoÅ‚o 55 tysiÄ™cy beczek.
Laphroaig jest otwarty dla zwiedzajÄ…cych a dodatkowo, aby zachÄ™cić turystów w gorzelni wprowadzono oryginalny zwyczaj.. kupujÄ…c butelkÄ™ Laphroaig i wysyÅ‚ajÄ…c do zakÅ‚adu emalia z kodem kreskowym oraz wypeÅ‚nionym formularzem, zostaje siÄ™ „Friend of Laphroaig". Oznacza to, że otrzymuje siÄ™ na wÅ‚asność jednÄ… stopÄ™ kwadratowÄ… ziemi na Islay, od której zakÅ‚ad, co roku odprowadza wÅ‚aÅ›cicielowi dywidendÄ™ w postaci szklanki whisky Laphroaig, podawanej w czasie odwiedzin w zakÅ‚adzie.
Co również ciekawe whisky z tej gorzelni produkowana jest w charakterystycznych zielonych butelkach. Bardzo rzadko możemy spotkać edycje w bezbarwnym szkle. Do tych ewenementów należą serie przygotowywane na Islay festiwal. Należą do nich trunki 12- i 17-letnie oraz wersje rocznikowe.
Dużą wartość kolekcjonerskÄ… majÄ… limitowane, caÅ‚kowicie już wyprzedane edycje rocznikowe Laphroaig - 1976, która dostÄ™pna byÅ‚a w iloÅ›ci 5 400 butelek i 1977, w iloÅ›ci 12 000 butelek.
OkoÅ‚o 50% produkowanego destylatu przeznaczane jest na wersje single malt, reszta natomiast sÅ‚uży do zestawiania blendów - Islay Mist i Ballantine's. W wersji single malt wystÄ™puje edycja 10-letnia o zawartoÅ›ci alkoholu 43%., 15- i 30-letnia oraz od 1995r. 10-letna w wersji cask strength - 57,3%. W 2001r. pojawiÅ‚a siÄ™ edycja 4 tyÅ›. butelek najstarszego dotychczas Laphroaig - 40-letniego, a od 2004r. nabyć możemy edycjÄ™ Quarter Cask - 5-letniÄ…, która przez siedem miesiÄ™cy dojrzewaÅ‚a w beczkach o pojemnoÅ›ci 105 litrów. NawiÄ…zuje ona do tradycji i wielkoÅ›ci beczek, które w przeszÅ‚oÅ›ci transportowane byÅ‚y nawet na grzbietach osÅ‚ów. DziÄ™ki tak maÅ‚ej pojemnoÅ›ci ponad 30% destylatu ma lepszy kontakt z powietrzem niż w przypadku innych beczek. Najnowszym zaÅ› produktem jest 25-letnia whisky, która zestawiona zostaÅ‚a z beczek po bourbonie i co niespotykane z drugi raz napeÅ‚nianych beczek po sherry oloroso. Przypomnijmy, że w gorzelni tej nie używa siÄ™ praktycznie w cale beczek po sherry.
W portfolio niezależnych dystrybutorów whisky tÄ… możemy znaleźć miÄ™dzy innymi u Douglasa Lainga, Cadenheada, Iana MacLeoda czy Signatory.