bullet_whisky strona główna

Glenmorangie

Gorzelnia Glenmorangie mieÅ›ci siÄ™ na farmie Morangie zaÅ‚ożonej w roku 1468, w nadmorskim miasteczku Tain, póÅ‚nocny Highland. ProdukcjÄ… alkoholu na tej farmie zajęła siÄ™ jako pierwsza rodzina Rossów. W 1703 roku George Ross zapisaÅ‚ nawet w swoim testamencie, że posiada alembik do produkcji whisky wraz z wyposażeniem. Jednak licencjÄ™ destylacyjnÄ… zakÅ‚ad otrzymaÅ‚ dopiero w roku 1843. Na potrzeby gorzelni przystosowano w tym czasie budynki starego browaru. WedÅ‚ug wspomnieÅ„ kronikarza Alfreda Bernarda budynki Glenmorangie wyglÄ…daÅ‚y dość prymitywnie. Destylacja odbywaÅ‚a siÄ™ w parze przestarzaÅ‚ych alembików, bowiem ówczesnego wÅ‚aÅ›ciciela gorzelni Mathesona stać byÅ‚o tylko na używane alembiki do destylacji ginu. ByÅ‚y to alembiki bardzo nietypowe, majÄ…ce dość małą pojemność i bardzo wysokie szyje. MierzyÅ‚y aż 5,14 m wysokoÅ›ci i byÅ‚y najwyższymi alembikami w Szkocji. OkazaÅ‚o siÄ™ jednak, że z takich alembików uzyskuje siÄ™ destylat doskonaÅ‚ej jakoÅ›ci. Firma postanowiÅ‚a, wiÄ™c zachować ich ksztaÅ‚t i nowe alembiki wykonano tak, by stanowiÅ‚y dokÅ‚adnÄ… kopiÄ™ tej pierwszej pary. Takie same używane sÄ… dnia dzisiejszego. WÅ‚aÅ›ciciele twierdzÄ…, że dziÄ™ki temu wyłącznie najczystsze i najlżejsze opary whisky dostajÄ… siÄ™ na szczyt aparatury i tam ulegajÄ… kondensacji.
W czasie I wojny Å›wiatowej zakÅ‚ad wstrzymaÅ‚ dziaÅ‚alność, a w 1918 roku nabyÅ‚a go spóÅ‚ka MacDonald & Muir. W latach 20. pojawiÅ‚a siÄ™ pierwsza wersja single malt tej whisky. Co istotne w roku 1920 w Glenmorangie pracowaÅ‚o zaledwie 16 osób i tylu pracowników zatrudnionych jest przy bezpoÅ›redniej produkcji także obecnie. Dlatego na etykietkach whisky tego zakÅ‚adu widnieje napis "Handcrafted by the Sixteen Men of Tain", co oznacza: „rÄ™czna robota szesnastu facetów z Tain".
Pierwsza poÅ‚owa XX wieku byÅ‚a ciężkim okresem dla Glenmorangie. WpÅ‚yw na tÄ… sytuacjÄ™ miaÅ‚a przed wszystkim prohibicja w USA, II wojna Å›wiatowa oraz krach na gieÅ‚dzie w Nowym Jorku. ZakÅ‚ad wstrzymywaÅ‚ destylacjÄ™ w latach 1931 - 1936 i 1941 - 1944. NastÄ™pnie udaÅ‚o siÄ™ wznowić produkcjÄ™ i powoli zdobywać rynek whisky. DziÄ™ki wielu sukcesom finansowym spóÅ‚ka MacDonald & Muir wzbogaciÅ‚a siÄ™ w 1997 roku o gorzelniÄ™ Ardbeg.
Powodzenie gorzelni Glenmorangie jest wynikiem doskonaÅ‚ej jakoÅ›ci whisky, jak również umiejÄ™tnego promowania tego trunku oraz staÅ‚ego poszerzania oferty handlowej. W zakÅ‚adzie przeprowadza siÄ™ miÄ™dzy innymi ciekawe eksperymenty z rodzajami beczek do leżakowania. KiedyÅ› whisky Glenmorangie dojrzewaÅ‚a tylko w beczkach po bourbonie, ale wÅ‚aÅ›ciciel postanowiÅ‚ przelewać whisky na koniec procesu dojrzewania, na okres od kilkunastu miesiÄ™cy do kilku lat do innych beczek. Ten zabieg ma zapewnić uzyskiwanej whisky „dodatkowy element aromatyczno - smakowy". Jego wynikiem sÄ… wersje whisky z beczek po porto, sherry, maderze, maladze i innych winach miÄ™dzy innymi bordeaux. Kolejnym eksperymentem wÅ‚aÅ›cicieli Glenmorangie jest poddawanie beczek maturacji w magazynach bourbona Maker's Mark w Kentucky. W zamian za to destylat z Ameryki leżakuje w piwnicach Glenmorangie i „oddycha" szkockim nadmorskim powietrzem.
SpóÅ‚ka MacDonald & Muir posiada duże obszary lasu w górach Ozark (Missouri), z których to pochodzÄ… beczki, wykonane ze stuletnich, wolno stojÄ…cych dÄ™bów. DÄ™bowym deszczuÅ‚kom pozwala siÄ™ schnąć przez okres 18 miesiÄ™cy na powietrzu. DziÄ™ki temu w smaku whisky czÄ™sto wyraźne sÄ… aromaty ciasta, wanilii oraz Å›mietany.
Glenmorangie od poczÄ…tku swojego istnienia pobiera wodÄ™ do produkcji ze strumienia Tarlogie. Woda ta jest twarda, przepÅ‚ywa przez obszary wapienne i piaskowe oraz zawiera dużą ilość mineraÅ‚ów. Stosowanie takiej wÅ‚aÅ›nie wody to cecha swoista zakÅ‚adu Glenmorangie. Poza tym w opisywanej gorzelni nie używa siÄ™ torfu do sÅ‚odowania, a fermentacja odbywa siÄ™ w oparciu o trzy rodzaje drożdży, miÄ™dzy innymi browarniane. Menedżer zakÅ‚adu twierdzi, że to poprawia zacznie smak i zapach produktów.
Glenmorangie całą swojÄ… produkcjÄ™ przeznacza na wersje single malt. To ewenement w branży, gdyż wiÄ™kszość gorzelni wspóÅ‚pracuje z producentami blended whisky i czerpie z tego duże zyski. Whisky Glenmorangie jest dostÄ™pna w wersjach 10-, 15-, 18-letniej, w paru wersjach rocznikowych i okolicznoÅ›ciowych oraz w wersjach zwanych wood finish, wymienionych powyżej.
CiekawostkÄ… jest, że Christian St Roche, francuski wytwórca perfum, odkryÅ‚ w 10-letniej Glenmorangie aż 26 różnego rodzaju woni.
Na rynku polskim dostÄ™pna jest tylko 10-letnia przedstawicielka tego zakÅ‚adu. Trunek ten importowany jest przez firmÄ™ Grand Prix - Alkohole Åšwiata. Szczególnie polecam go poczÄ…tkujÄ…cym i życzÄ™ udanej degustacji.