bullet_whisky strona główna

Balblair

DestylarniÄ™ Balblair, w póÅ‚nocnym regionie Highlands, w miasteczku Edderton, zaÅ‚ożyÅ‚ w 1790 r. John Ross. ZakÅ‚ad ten poÅ‚ożony jest nieco bardziej na póÅ‚noc niż Glenmorangie. Tereny w pobliżu Edderton sÄ… znane z obfitego wystÄ™powania mÅ‚odego i kruchego torfu - swego czasu nazywano je nawet „Parish of the Peats".
Balblair jest trzecim najstarszym szkockim zakładem otwartym do dnia dzisiejszego. Starsze są tylko gorzelnie: Glenturret, Bowmore i Strathisla. Obecne budynki destylarni pochodzą z 1870 r. i od tego roku nie zmieniły się znacząco.
Nazwa „balblair" oznacza „miejsce bitwy" lub „miasteczko na równinie". Pierwsza wersja ma zwiÄ…zek z historiÄ… tego miejsca - okoÅ‚o tysiÄ…c lat temu ta część Szkocji ulegÅ‚a najazdowi Wikingów, druga - z uksztaÅ‚towaniem terenu.
Gorzelnia należaÅ‚a do rodziny Johna Rossa przez 104 lata. Wnuk Johna - James sprzedaÅ‚ jÄ… w 1894 r. Aleksandrowi Cowanowi, który wybudowaÅ‚ nowÄ… gorzelniÄ™ kilka kilometrów od miejsca starego zakÅ‚adu, który wykorzystywany byÅ‚ od tego czasu jako magazyn do leżakowania whisky. To wÅ‚aÅ›nie jemu zakÅ‚ad zawdziÄ™cza obecny wyglÄ…d oraz doprowadzenie do gorzelni kolei. W 1911 r. Cowan na skutek wysokich podatków zbankrutowaÅ‚.
Po drugiej wojnie Å›wiatowej, a dokÅ‚adnie w 1948 r., gorzelnia zyskaÅ‚a nowego wÅ‚aÅ›ciciela. Ponoć na jej kupno Robert Cumming, prawnik z Keith, zdecydowaÅ‚ siÄ™ po spożyciu sporej iloÅ›ci alkoholu. WypisaÅ‚ on od razu czek na kwotÄ™ 48 tys. funtów i wrÄ™czyÅ‚ go dotychczasowemu wÅ‚aÅ›cicielowi. Na drugi dzieÅ„ nie zmieniÅ‚ zdania i zdecydowanie upieraÅ‚ siÄ™ przy swojej ofercie, mimo że zostaÅ‚a ona odrzucona. Po zaÅ‚atwieniu sprawy nabycia gorzelni Cumming zmodernizowaÅ‚ jÄ…, powiÄ™kszyÅ‚ i prowadziÅ‚ do 1970 r., kiedy przeszedÅ‚ na emeryturÄ™. ProwadziÅ‚ z dużym powodzeniem, gdyż w 1964 r. wydajność zakÅ‚adu byÅ‚a już czterokrotnie wiÄ™ksza niż za czasów Aleksandra Cowana. NastÄ™pnie zakÅ‚ad staÅ‚ siÄ™ wÅ‚asnoÅ›ciÄ… kanadyjskiej firmy Hiram Walker, która weszÅ‚a w 1988 r. w skÅ‚ad Allied Distillers. Firma Hiram Walker skupowaÅ‚a szkockie gorzelnie. Zaczęła od Glenburgie w 1936 r. a skoÅ„czyÅ‚a 40 lat później na zakupie Ardbega.
DestylacjÄ™ w Balblair utrzymywano do 1996 r. Po przerwaniu produkcji w tymże roku chęć kupna wyraziÅ‚ Inver House i natychmiast sfinalizowaÅ‚ transakcjÄ™. W 2001 r. Inver House zostaÅ‚ przejÄ™ty przez tajlandzkÄ… firmÄ™ Pacific Spirits, która jest częściÄ… Great Oriole Group.
Przez wiele lat destylat z Balblair wykorzystywano do zestawiania blendów Ballantine'a, Bell's, Whyte and Mackay i Hankey Bannister. Obecnie tylko 8 % caÅ‚kowitej produkcji przeznacza siÄ™ na single malty
Woda używana do produkcji whisky Balblair, pochodzi ze źródÅ‚a Ault Dearg, które przepÅ‚ywa przez torfowiska, co nadaje trunkowi korzenno-owocowy charakter. Natomiast powietrze wirujÄ…ce wokóÅ‚ zatoki Cambuscurrie dodajÄ™ do smaku i aromatu nutÄ™ soli.
Obecnie Inver House nie decyduje siÄ™ sprzedawać swoich destylatów niezależnym firmom rozlewniczym i w zasadzie produkty te znaleźć możemy prawie wyłącznie w wersjach butelkowanych przez producenta. Jedynym wyjÄ…tkiem jest Gordon&MacPhail, któremu Allied Distillers zagwarantowaÅ‚ licencjÄ™ dystrybucyjnÄ… i w zwiÄ…zku z tym przez wiele lat gÅ‚ównie za jego poÅ›rednictwem można byÅ‚o kupić tÄ… whisky w wersji single malt. Z tego też powodu G&M dysponuje caÅ‚y czas destylatami z Old Pulteney oraz Balblaira. Najnowszymi wersjami od tego dystrybutora sÄ… whisky destylowane w 2006 r. 32- i 40-letnia.
Balblair oferowany jest w wielu wersjach. NajmÅ‚odszym trunkiem jest wersja bez okreÅ›lenia wieku Elements, której nazwa ma podkreÅ›lić jeden ze skÅ‚adników whisky - powietrze, które w okolicach Edderton jest najczystsze w caÅ‚ej Szkocji. Prawdopodobnie jest to, co najmniej 5 letnia whisky. Starsze trunki to 10-letni i 16-letni. Rzadszymi wersjami jest 26-letni destylat, który zstÄ…piÅ‚ wczeÅ›niejszÄ… wersjÄ™ 24-letniÄ… oraz bardzo ekskluzywna 38-letnia, która na rynku pojawiÅ‚a siÄ™ w 2004 r. Coraz rzadziej znaleźć możemy wersjÄ™ 33-letniÄ…, która uznana zostaÅ‚a w 2003 r. przez Whisky Magazine za najlepszÄ… whisky ze „staÅ‚ego lÄ…du".
Producent od niedawna butelkuje również wersje rocznikowe, które majÄ… zastÄ…pić poprzednie edycje tej whisky. SÄ… to 10-letnia whisky destylowana w 1997r., 18-lenita z 1989 r. oraz 28-letnia z 1979 r. Każda z tych whisky zapakowana jest w bardzo Å‚adne kartonowe opakowanie, które przedstawia charakterystyczny dla tego regionu kamienny monument majÄ…cy ponad 4 tys. lat.