Region ten charakteryzowaÅ‚ siÄ™ obfitoÅ›ciÄ… zbóż: pszenicy, owsa i jÄ™czmienia. JÄ™czmieÅ„ gÅ‚ównie uprawiany jest w żyznej dolinie rzeki Forth.
Jest to najbardziej na poÅ‚udnie wysuniÄ™ty region. Umowna linia graniczna przebiega od Dundee do Greenock a mniej precyzyjnie od Zatoki Clyde do Zatoki Tay. Destylaty z tego regionu szybko dojrzewajÄ… dziÄ™ki Å‚agodnym warunkom klimatycznym. Whisky charakteryzujÄ… siÄ™ jasnÄ… barwÄ…, kwiatowym aromatem i lekkim, Å‚agodnym smakiem. MajÄ… najczęściej wytrawnÄ… koÅ„cówkÄ™, dziÄ™ki czemu doskonale sprawdzajÄ… siÄ™ w roli aperitifu. CzÄ™sto wystÄ™pujÄ… w nim aromaty trawiasto - zbożowe, ale nie sÄ… one zbyt intensywne. Malty z Lowlands powstajÄ… z nietorfowanego sÅ‚odu, dziÄ™ki czemu wyczuwa siÄ™ w nich sÅ‚odycz.
Obecnie otwarte sÄ… tu tylko 3 zakÅ‚ady produkcyjne: Auchentoshan, Glenkinchie, Bladnoch. U niezależnych dystrybutorów możemy znaleźć jeszcze whisky z zamkniÄ™tych destylarni: Rosebank, Kinclaith (1957 - 76 wytwarzano go w gorzelni zbożowej Strathclyde, należącej do firmy Seager Evans/Long John International's), St Magdalene, Ladyburn (powstawaÅ‚ w latach 1966 -77 w gorzelni Girvan firmy William Grant&Sons), Glen Flager/Moffat/Killyloch (powstawaÅ‚y w Inver House's Moffat Distillery w Airdrie 1965 - 1985). Rzadko natknąć siÄ™ możemy na takie unikaty jak: Inverleven/Lomond (Interleven produkowany byÅ‚ w okresie 1938 - 91 a Lomond 56 - 85 oba powstawaÅ‚y w wielkiej wytwórni Hiram Walker's w Dumberton) czy Littlemill.