bullet_whisky strona główna

FAQ

1. Najmniejszym zakładem produkującym whisky w Szkocji jest Edradour. Cały proces produkcyjny odbywa się dzięki 3 osobom pod jednym dachem.

2. Najwyższe alembiki występują w zakładzie Glenmorangie a mają 5,14 metra wysokości.

3. Na polskim rynku znaleźć możemy wiele rodzajów whisky i whisky – podobnej, wyprodukowanej w Polsce np. Dark Whisky lub Chamberlain’s.

4. Whisky najczęściej ma moc alkoholu od 40 do 45%. Wersje mocniejsze to specyficzne gatunki: single barrel lub cask strenght. Dochodzą one nawet do 60% (Glenfarclas 105).

5. Na bazie whisky powstaje bardzo wiele likierów:
- Drambuie 40% to sÅ‚odki likier o smaku whisky z bogatymi aromatami miodu i owoców. Drambuie produkuje siÄ™ w Lothians. Drambuie to osobisty likier ksiÄ™cia Karola Edwarda Stuarta. Jego armia zostaÅ‚a rozbita w 1746 przez Hanowerczyków, ale ksiÄ™ciu udaÅ‚o siÄ™ ujść wraz z najbliższymi przyjacióÅ‚mi, miÄ™dzy innymi kapitanem Johnem Mackinnonem, któremu księże zdradziÅ‚ przepis na swój likier. Tak oto powstaÅ‚o Drambuie.
- Heather Cream 17% likier to mieszanka Å›mietanki i sÅ‚odowej whisky.
- Glayva to 35% likier. Nazwa pochodzi od galijskich sÅ‚ów „bardzo dobry”. Jest to gÄ™sty trunek o konsystencji syropu z mocnym aromatem mandarynek. Powstaje z dÅ‚ugo leżakowanej whisky, syropu zioÅ‚owego, olejków aromatycznych i miodu.
- Columba Cream o mocy 17% jest mieszankÄ… kilku gatunków whisky sÅ‚odowej, miodu i Å›mietany.
Niektóre firmy produkujÄ…ce whisky zaczęły produkować też likiery na bazie whisky, a jednym z najbardziej popularnych jest Glenffidich Liquer.

6. Na rynku polskim występuje dosłownie kilka pozycji opisujących whisky:
 1.La Dolce Vita Whisky, G+J Gruner+Jahr Polska, Warszawa 2002
 2. Carol P.Shaw, Whisky Mini Encyklopedia, Antena, 1994
 3.JarosÅ‚aw Urban, Whisky Vademecum, Rachocki i S-ka, Pruszków
 4.Charles Maclean, Whisky Malt, Wig Press, Warszawa 2002.

7. JeÅ›li nigdy nie piliÅ›my whisky lub nam do tej pory nie smakowaÅ‚a a pomimo to chcielibyÅ›my zacząć czerpać przyjemność z picia jej to powinniÅ›my zacząć od drinków na  jej bazie. NastÄ™pnym krokiem jest konsumpcja whisky typu de luxe na przykÅ‚ad bardzo dobrej Black Bottle, a później przejść do single maltów ale do tych z regionu Lowlands.

8. Najpopularniejszymi drinkami na bazie whisky sÄ…:
- Benedict: 3 miarki szkockiej, 1 miarka likieru Benedictine, dopeÅ‚nić tonikiem imbirowym i kostkami lodu. Serwować z plasterkiem cytryny.
- Mint Julep: 2 miarki whisky, póÅ‚ miarki ciemnego rumu, drobnoziarnisty cukier do smaku, pokruszony lód, dopeÅ‚nić wodÄ…. Dekorować Å›wieżą miÄ™tÄ…
- Manhattan: 3 miarki whisky i 1 miarka sÅ‚odkiego wermutu. Podajemy z wisienkÄ… albo w „koktajlówce” albo w „lowball” z lodem.
- Green Mist: 1 miarka szkockiej, 1 Creme de Menthe, sok z ćwierci cytryny. Podajemy z gałązkÄ… miÄ™ty i plasterkiem kiwi.

9. Swoją barwę whisky zawdzięcza dojrzewaniu w beczkach najczęściej po bourbonie lub sherry albo dzięki dodatkowi skarmelizowanego cukru (karmelu).

10. Whisky na rynku Wielkiej Brytanii pojawia się najczęściej w butelkach 70cl lub 75cl a większość z nich ma moc 40% alkoholu.

11. Scotch Malt Whisky Society – szkockie towarzystwo whisky sÅ‚odowej jest najwiÄ™kszym stowarzyszeniem whisky. Prawie wszystkie zakÅ‚ady produkcyjne whisky sÄ… czÅ‚onkami tego stowarzyszenia. To towarzystwo zrzesza ponad 18000 osób na caÅ‚ym Å›wiecie.

12. W 1980 roku wprowadzono system OIMC Organization of Legal Metorology. Określa on moc alkoholu jako procent jego objętości w temperaturze 20 stopni.

13. Whisky po procesie destylacji ma moc 68.5 % ale w okresie leżakowania pewna część whisky wyparowuje i jej moc w beczce osiąga 45-60%.

14. John Dewar jako pierwszy zaczął rozlewać whisky do butelek. Przedtem sprzedawano ją w beczułkach lub w kamiennych dzbankach.

15. Glenfarclas 105 jest to whisky, która ma wpis w ksiÄ™dze Guinessa jako najmocniejsza whisky Å›wiata.

16. Najdroższymi butelkami whisky sprzedanymi w historii byÅ‚ 50 letni Glenfiddich w grudniu 1992 zapÅ‚acono za niego 70  tysiÄ™cy dolarów a w roku 2002 sprzedano butelkÄ™ 62 letniego Dalmora w cenie 25.877,50 GBP

17. W roku 1751 na skutek małżeÅ„stwa Johna Haiga z Margaret Stein doszÅ‚o do połączenia dwóch rodzin, potentatów w produkcji whisky. W ciÄ…gu paru lat opanowali oni wiÄ™kszość produkcji w okrÄ™gu Lowlands.

18. PrzeÅ‚omowÄ… datÄ… dla powstania blended whisky jest rok 1853, kiedy powstaÅ‚a mieszanka Adrew Ushera: Usher’s Old Vatted Glenlivet, blend zestawiany z singli z zakÅ‚adu Glenlivet.

19. Po krachu na gieÅ‚dzie nowojorskiej w 1929 i nastÄ™pujÄ…cym po nim okresie wielkiego kryzysu, produkcja whisky spadÅ‚a o 60%, a w roku 1933 dziaÅ‚aÅ‚y tylko 2 gorzelnie sÅ‚odowe – Glen Grant i Glenlivet.

20. Najnowszymi otwartymi palcówkami whisky sÄ… Speyside, Kininvie i Arran (dane z roku 2002).

21. Wiek whisky odnosi się zawsze do najmłodszego destylatu tak więc składniki 12 letniego Black Label mają 12 i więcej lat.

22. JeÅ›li whisky nie ma podanego wieku na etykiecie to możemy przyjąć, że ma 3 lata. Prawo szkockie wymaga 3 letniego leżakowania aby alkohol mógÅ‚ być uznany za whisky.

23. Whisky możemy przechowywać w zwykłym barku w pokojowej temperaturze. Butelki nie mogą być wystawione na działanie promieni słonecznych oraz nie mogą stać koło urządzeń grzejnych np. kaloryfera.

24. Whisky nie trzeba wypić od razu po otwarciu jak wina. Otworzona whisky może spokojnie czekać w barku nie tracÄ…c na jakoÅ›ci. Należy zwrócić tylko uwagÄ™ aby trunku nie byÅ‚o w butelce mniej niż poÅ‚owÄ™, a jeÅ›li tak siÄ™ stanie to polecane jest przelanie whisky do mniejszej.

25. Najlepszymi porami do degustacji są godziny do 12. Degustujący nie powinni być po sutym posiłku, używać wcześniej perfum lub wody kolońskiej, nawet mycie rąk aromatyzowanym mydłem może być utrudnieniem. Palącym zdecydowanie polecana jest wstrzemięźliwość na tak długo przed degustacją jak to jest to możliwe.

26. NajwÅ‚aÅ›ciwszym szkÅ‚em do degustacji whisky jest kieliszek w ksztaÅ‚cie tulipana nie zaÅ› lowball, powszechnie stosowany. Kieliszek ma tÄ… zaletÄ™, że uwalnia aromaty, które niknÄ… w lowballach i pozwala nam w peÅ‚ni i obiektywnie ocenić trunek.

27. Przed samÄ… degustacjÄ… powinniÅ›my trunkowi dać „pooddychać” – wejść w reakcje z powietrzem. Po nalaniu do kieliszków zostawić trunek przez 10 do 30 min i dopiero nastÄ™pnie zacząć testować.

28. Auchentoshan jako jedyny zakÅ‚ad w Szkocji stosujÄ™ metodÄ™ potrójnej destylacji. Oprócz dwóch standartowych alembików wash still i spirit still, w gorzelni tej wystÄ™puje jeszcze tzw. intermediate still, umieszczony pomiÄ™dzy dwoma podstawowymi. Roztwór z pierwszej destylacji low wines, jest podawany drugiej w Å›rodkowym alembiku. Frakcja Å›rodkowa i poczÄ…tki niedogonów kierowane sÄ… do spirit still, a lekkie niedogony poniżej 20% wracajÄ… do intermediate still, gdzie zmieszane sÄ… z nowÄ… porcjÄ… low wines. DziÄ™ki tej metodzie uzyskany alkohol jest mocniejszy (okoÅ‚o 80%) ale Å‚agodniejszy i szybciej dojrzewa. Dodatkowa lekkość tej whisky spowodowana jest nie używaniem torfowego sÅ‚odu.

29. Bowmore jest najstarszÄ… gorzelniÄ… na Islay, a Bunnahabhain jest najÅ‚agodniejszÄ… whisky z tego regionu, ponieważ ujÄ™cie wody używanej do produkcji tej whisky znajduje siÄ™ na wzgórzu, czyli przed pokÅ‚adami torfu, przez które później przepÅ‚ywa strumieÅ„.

30. Dalwhinnie jest najwyżej poÅ‚ożonym zakÅ‚adem w Szkocji 326 metrów n.p.m.

31. W historii aż 28 firm używało określenia Glenlivet w nazwie swojej whisky, ale tylko 3 zakłady są usytułowane w tej dolinie: Braeval (Braes of Glenlivet), Tamnavulin i Tomintoul.

32. Whisky Glenmorangie jest najlepiej sprzedawanym single maltem w Szkocji, pomimo że zatrudnia tylko 16 osób. Whisky ta nigdy nie byÅ‚a używana do zestawiania blendów.

33. Najstarsza wzmianka o uisge (pierwowzór whisky) pochodzi z roku 1609, a pitÄ… jÄ… na pogrzebie naczelnika klanu w Highlands.

34. Ustawa o gorzelnictwie (Wash Act) z roku 1784 obniżaÅ‚a wysokość podatku, uzależniajÄ…c jÄ… od pojemnoÅ›ci aparatu destylacyjnego oraz dziennej iloÅ›ci przerabianego zacieru. Ta sama ustawa wytyczyÅ‚a również tak zwanÄ… LiniÄ™ granicznÄ… Highlands i wprowadzaÅ‚a odmienne przepisy prawne dla gorzelni zlokalizowanych po obu jej stronach. Wytwórcy z Highlands byli w lepszej pozycji ponieważ mieli nakÅ‚adane niższe podatki oraz mogli używać mniejszych alembików.

35. Ustawa o wielkoÅ›ci alembików z 1816 znosiÅ‚a LiniÄ™ GranicznÄ… i zezwalaÅ‚a na używanie w caÅ‚ej Szkocji aparatów o pojemnoÅ›ci powyżej 40 galonów (180 litrów) i miÄ™dzy innymi obniżaÅ‚a podatek o 33%. Skutkiem tego liczba legalnych wytwórni w latach 1816-1819 w Highlands wzrosÅ‚a z 12 do 57 a w Lowlands z 24 do 68.

36. W roku 1863 John Dewar jako pierwszy wprowadza papierowÄ… etykietÄ™.

37. W 1879 Gordon Graham & Co. rejestruje markÄ™ Black Bottle, która jest uznawana za najlepszÄ… whisky typu de luxe blend.

38. W 1887 roku gÅ‚ówni producenci whisky zbożowej – Port Dundas, Carsebridge, Cameron Bridge, Glenochil, Cambus i Kirkliston Distilleries połączyli siÅ‚y, tworzÄ…c Distillers Company Limited (DCL), która miaÅ‚a regulować zasady dziaÅ‚ania branży: zapobiec wojnom handlowym.

39. W 1906 roku królewska komisja do spraw whisky rozstrzygnęła, że nazwÄ…  „whisky”, można okreÅ›lać zarówno whisky malt, jak i zbożowÄ… (a wiÄ™c i mieszanÄ…).

40. Do 1913 roku wszystkie butelki whisky zamykano tradycyjnymi korkami. William Manera Bergins, późniejszy dyrektor firmy William Teacher and Sons, wynalazÅ‚ typ korka, który można wyciÄ…gnąć bez używania korkociÄ…gu. Od tego momentu markÄ™ „Teacher’s Highland Cream” zaczÄ™to sprzedawać ze sloganem „schowaj korkociÄ…g”.

41. W roku 1926 kompania White Horse Distillers wprowadziła metalową, gwintowaną nakrętkę, co w ciągu sześciu miesięcy dwukrotnie zwiększyło sprzedaż tej marki.

42. Pierwszy akt prawny zawierający opis whisky, nakładał on 3 letni obowiązkowy okres leżakownia wydano w 1933 roku.

43. W 1988 utworzono Keepers of The Quaich jedno z najbardziej prestiżowych stowarzyszeÅ„ miÅ‚oÅ›ników whisky.