ZakÅ‚ad znajduje siÄ™ w regionie Speyside, w którym obecnie destylacjÄ… zajmuje siÄ™ okoÅ‚o 50 producentów. Jest to obszar o wymiarach 32 na 50 km, przeciÄ™ty rzekÄ… Spey, która zasilana jest przez dopÅ‚ywy Avon, Livet, Fiddich, Dullan i Lossie. WÅ‚aÅ›nie od nazwy rzeki Spey powstaÅ‚ ten region. Co ciekawe wystÄ™puje również whisky o nazwie Speyside, ale jej barwnÄ… historiÄ™ pozostawiÄ™ na kolejne numery Rynków Alkoholowych. W tej okolicy znajdujÄ… siÄ™ prawdziwe tuzy whisky szkockiej. Warto choćby wspomnieć o Macallanie, Mortlachu czy Glenfarclasie.
Sama nazwa zakÅ‚adu An Cnoc/Knockdhu oznacza „wzgórze". PoczÄ…tkowa nazwa Knockdhu czÄ™sto mylona byÅ‚a z innÄ… destylarniÄ… - Knockando. Omawianej gorzelni nie należy jednak łączyć z zakÅ‚adem Knockando, gdyż zachodzi tu jedynie podobieÅ„stwo nazw. W 2000r. postanowiono zmienić nazwÄ™ Knockdhu wÅ‚aÅ›nie na An Cnoc (poprawna wymowa a-nock) w celu unikniÄ™cia czÄ™stych pomyÅ‚ek.
Gorzelnia poÅ‚ożona jest nad rzekÄ… Isla, u stóp wzgórza Knock na wschód od Keith. ZaÅ‚ożycielem zakÅ‚adu byÅ‚ John Morrison, który zakupiÅ‚ posiadÅ‚ość Knock w 1892r. Produkcja rozpoczÄ™ta zostaÅ‚a natomiast pod koniec 1894r. GÅ‚ównym celem zakÅ‚adu miaÅ‚o być produkowanie destylatu do zestawiania blendów Haiga, dlatego też licencja destylacyjna Knockdhu należaÅ‚a do spóÅ‚ki John Haig & Co. ZakÅ‚ad wodÄ™ pobiera ze wzgórza Knock, a jego poÅ‚ożenie zdeterminowane byÅ‚o niedaleko idÄ…cÄ… liniÄ… kolejowÄ… oraz dostÄ™pem do regionu Moray bogatego w jÄ™czmieÅ„ i torf, czyli dwa podstawowe skÅ‚adniki whisky.
Na przeÅ‚omie XIX i XX wieku Knockdhu byÅ‚a gorzelniÄ… bardzo nowoczesnÄ…. Jej moc produkcyjna wynosiÅ‚a 2 500 galonów alkoholu tygodniowo. Za luksus uchodziÅ‚o w owych czasach wyposażenie biur w toalety. Destylarnia pracowaÅ‚a nieprzerwanie do 1931 roku, kiedy zostaÅ‚a zmuszona do zamkniÄ™cia w zwiÄ…zku z problemami ekonomicznymi. Kolejna przerwa produkcyjna miaÅ‚a miejsce w latach 1940-45 i zwiÄ…zana byÅ‚a z restrykcjami jÄ™czmienia spowodowanymi II WojnÄ… ÅšwiatowÄ…. Co ciekawe teren zakÅ‚adu w trakcie wojny przeksztaÅ‚cono w bazÄ™ wojskowa. Nie jest to nic niezwykÅ‚ego, ponieważ wiele gorzelni zmieniaÅ‚o swojÄ… funkcjÄ™ w okresie wojennym, jednak w An Cnoc stacjonowaÅ‚ odziaÅ‚ Indian, który byÅ‚ „barwnÄ… atrakcjÄ…" dla rdzennych rudowÅ‚osych Szkotów. Po 1945r. zakÅ‚ad zostaÅ‚ gruntownie rozbudowany i unowoczeÅ›niony.
Niestety w 1960r. zamkniÄ™to linie kolejowÄ…, bardzo istotnÄ… dla transportu whisky z tego zakÅ‚adu, a w 1983r. Distillers Company Limited zdecydowaÅ‚ o zamkniÄ™ciu Knockdhu z powodu braku popytu na ten rodzaj alkoholu. Pięć lat później DCL sprzedaÅ‚ zakÅ‚ad firmie Inver House Distilleries, której byÅ‚a to pierwsza zakupiona gorzelnia. DziÄ™ki nowemu wÅ‚aÅ›cicielowi, w lutym 1989r. destylacja zostaÅ‚a wznowiona.
W An Cnoc zostaÅ‚ zachowany ukÅ‚ad budynków pochodzÄ…cych z przeÅ‚omu XIX i XX wieku. Niektóre części wyposażenia zakÅ‚adu pochodzÄ… z czasów powstania gorzelni inne natomiast sÄ… kopiÄ… dawnych urzÄ…dzeÅ„. Inver House w ramach niezbÄ™dnych modernizacji zmieniÅ‚ tylko system ogrzewania alembików na gazowe. Produkowana w zakÅ‚adzie whisky dojrzewa w beczkach po sherry i bourbonie w magazynach typu dunnage zbudowanych z granitu. Temperatura w magazynach wynosi od 12 do 14ºC, zaÅ› wilgotność powietrza wynosi od 80 do 90%.
W 2003r. dokonano rebrandingu i zmieniono opakowania wszystkich produktów. Obecnie najpowszechniej na rynku dostÄ™pna jest edycja 12 letnia o mocy 40%. Jest to bardzo dobra whisky dla poczÄ…tkujÄ…cych, bowiem charakteryzuje siÄ™ nutami wanilii, miodu oraz dużą iloÅ›ciÄ… owoców. KolejnÄ… propozycjÄ… producenta sÄ… wersje rocznikowe. Najpierw pojawiÅ‚ siÄ™ rocznik 1991 a obecnie, 46% whisky z 1993r. Whisky ta jest butelkowana w naturalnej formie, czyli bez dodatku karmelu oraz bez zastosowania procesu zimnej filtracji - „chill filtration". DziÄ™ki temu whisky jest bogatsza w aromaty i smaki, ale po dodaniu wody lub lodu może lekko mÄ™tnieć. W zapachu whisky ta charakteryzuje siÄ™ drewnem, waniliÄ…, Å›mietanÄ… w smaku natomiast owocami połączonymi z lekkim dymem. Ostatnimi i zarazem najstarszym produktem z tego zakÅ‚adu jest trunek, który destylowany byÅ‚ w 1975r. i dojrzewaÅ‚ w hiszpaÅ„skim oraz amerykaÅ„skim dÄ™bie przez 30 lat. Ten bardzo Å‚adnie zapakowany w drewnianej tubie, 50% trunek nie byÅ‚ filtrowany na zimno. W zapachu dominuje wanilia, ciasto, Å›mietana, sÅ‚odkie owoce, w smaku spotkamy dużo sherry i wanilii.
Whisky An Cnoc nie jest butelkowana przez niezależnych dystrybutorów i można jÄ… tylko znaleźć w wersjach oryginalnych, natomiast trunek Knockdhu znajduje siÄ™ rzadko w portfolio niezależnych dystrybutorów - np. Adelphi.
Warto wspomnieć, że Jim Murray, po niedawnej Å›mierci Michael Jacksona bezdyskusyjnie najważniejszy autorytet i najbardziej znany autor whisky uważa An Cnoc za jednÄ… z swoich najbardziej ulubionych whisky i jego noty dla różnych wersji, poza nielicznymi wyjÄ…tkami, nie sÄ… niższe niż 85-90 w skali 100 punktowej.
Na rynku polskim dzięki importerowi firmie Inver House Polska dostępne są trzy powyższe edycje tej whisky.