ZakÅ‚ad Mortlach oficjalnie zaÅ‚ożono w 1823 roku, zaraz po zalegalizowaniu produkcji whisky w Szkocji. ByÅ‚a to pierwsza z siedmiu zarejestrowanych destylarni znajdujÄ…cych siÄ™ w miejscowoÅ›ci Dufftown w Speyside. Trzeba podkreÅ›lić, że nielegalna produkcja whisky odbywaÅ‚a siÄ™ w tym miejscu dużo wczeÅ›niej, zakÅ‚ad wiÄ™c nie tyle zaÅ‚ożono, co zalegalizowano w 1823 roku. Co ciekawe dużo bardziej znany Glenfiddich powstaÅ‚ dopiero 60 lat później, zaÅ‚ożony z resztÄ… przez byÅ‚ego pracownika destylarni cieszÄ…cego siÄ™ ponad 20 letnim stażem - Williama Granta. Rejestracji dokonaÅ‚ Donald Mackintosh, do którego nastÄ™pnie dołączyli James Finlander i Alexander Gordon.
Omawiana gorzelnia swojÄ… nazwÄ™ zawdziÄ™cza wiosce Mortlach, która niestety na przeÅ‚omie XVIII i XIX wieku zostaÅ‚a wchÅ‚oniÄ™ta przez szybko rozwijajÄ…ce siÄ™ miasto Dufftown. Samo to miejsce zasÅ‚ynęło z powodu zwyciÄ™stwa wojsk króla Malcolma nad Wikingami w 1010 roku. Wioska Mortlach byÅ‚a też sÅ‚ynna, z wielu nielegalnych gorzelni i przemytu whisky. Okoliczni producenci „uisge beath" korzystali ze źródÅ‚a doskonaÅ‚ej wody zwanego Highlader John's Well.
Trzej pierwsi wÅ‚aÅ›ciciele Mortlach nie zarobili wiele na interesie gorzelniczym i sprzedali zakÅ‚ad za bardzo małą kwotÄ™ 270 funtów. Nowy wÅ‚aÅ›ciciel wstrzymaÅ‚ destylacjÄ™ i zakÅ‚ad podupadÅ‚. W takim stanie kupili go John i James Grantowie, pracujÄ…cy wtedy w zakÅ‚adzie Aberlour. Grantowie kupili Mortlach nie po to, żeby wznowić w nim destylacjÄ™, ale po to, by urzÄ…dzenia destylacyjne z Mortlacha zamontować w nowej, budowanej przez siebie gorzelni Glen Grant. Budynki nieczynnego Mortlacha przeznaczono natomiast na spichlerz.
Kolejny wÅ‚aÅ›ciciel John Gordon wznowiÅ‚ w 1852 roku produkcjÄ™ w zakÅ‚adzie Mortlach, a swój produkt nazwaÅ‚ „The real John Gordon" co w wolnym tÅ‚umaczeniu znaczy - „prawdziwy John Gordon". Odpady destylacyjne posÅ‚użyÅ‚y mu jako pasza dla zwierzÄ…t (można byÅ‚o nimi wyżywić 24 krowy, 150 Å›wiÅ„ oraz duże stado owiec). Na poczÄ…tku lat 50 a dokÅ‚adnie w 1854 roku do Gordona dołączyÅ‚, jako wspóÅ‚wÅ‚aÅ›ciciel George Cowie. Cowie przyczyniÅ‚ siÄ™ do rozpoczÄ™cia promocji whisky Mortlach poza SzkocjÄ…, szczególnie w Londynie. George Cowie po Å›mierci Johna w 1864 roku zostaÅ‚ jedynym wÅ‚aÅ›cicielem Mortlacha.
Pod koniec XIX wieku zakÅ‚ad rozbudowano tak, że staÅ‚ siÄ™ najwiÄ™kszÄ… gorzelniÄ… w okolicy - do trzech kotÅ‚ów destylacyjnych dodano kolejne trzy. Szczególnie zasÅ‚użyÅ‚ siÄ™ dla zakÅ‚adu syn Georga, Alexander Mitchell Cowie, który wybudowaÅ‚ odcinek torów łączÄ…cy zakÅ‚ad z pobliskÄ… stacjÄ… kolejowÄ…. Po Å›mierci Alexandra Mitchella podczas pierwszej wojny Å›wiatowej zakÅ‚ad zostaÅ‚ przejÄ™ty przez Johnnie Walker & Sons w 1923 roku, który nastÄ™pnie od 1925 roku staÅ‚ siÄ™ częściÄ… DCL. Ostatecznie Mortlach zostaÅ‚ wchÅ‚oniÄ™ty przez UDV - United Distillers & Vintners.
W czasie II wojny Å›wiatowej w Mortlachu kontynuowano pracÄ™ i byÅ‚ to w ówczesnych czasach jeden z nielicznych dziaÅ‚ajÄ…cych zakÅ‚adów, jedyna przerwa miaÅ‚a miejsce w 1944 roku.
Na początku lat 60 XIX wieku w zakładzie Mortlach wprowadzono duże zmiany - zburzono stare budynki i postawiono na ich miejscu nowe, jedynie oryginalne kotły zostały niezmienione. W 1964 roku dokonano uroczystej inauguracji odnowionego zakładu. Niestety od 1968 nieużywana już jest oryginalna podłoga do suszenia ziarna (malting floor).
Mortlach zaopatruje siÄ™ w wodÄ™ do produkcji whisky ze źródÅ‚a przepÅ‚ywajÄ…cego przez rozlegÅ‚e torfowiska, które znajduje siÄ™ na zboczach niedalekich wzgórz Conval Hills. Ma to duży wpÅ‚yw na smak whisky, który poprzez to jest zabarwiony torfem.
Mortlach jest bardzo wysoko oceniany jako skÅ‚adnik blendów i stanowi jeden z gÅ‚ównych skÅ‚adników Johnniego Walkera. Dodaje on bowiem do whisky mieszanej charakteru oraz polepsza walory smakowe. Z tych powodów nie znajdziemy wiele wersji single malt tej whisky.
Single oferowane są w wersji 12-letniej, znalazł się także w obu seriach United Distillers - Wildlife - Fauna & Flora (16-letni) i Rare Malts (20- 22- i 23- letnie single malt cask strength) oraz 32 letnia Old Cask Strength destylacja 1971 oferowana w limitowanej seri 160 butelek.
Whisky Mortlach w wielu wersjach oferowana jest przez niezależnych dystrybutorów - Adelphi, Blackadder, Cadenhead, Duncan Taylor "Cask Strength", Gordon & MacPhail, Whisky Galore, czy Hart Brothers.
W Polsce produkty opisywanego zakładu znaleźć możemy w portfolio Gordon & MacPhail - Mortlach destylacja 1970 rok i 21 letni oraz w Scottish House, przedstawiciela Blackaddera - 13 letni Mortlach Sherry Cask.