Edradour z rejonu wschodniego Highlands jest najmniejszÄ… gorzelniÄ… w Szkocji, a jednoczeÅ›nie jednÄ… ze starszych dziaÅ‚ajÄ…cych wytwórni uisge beatha w tym kraju. DestylarniÄ™ zbudowaÅ‚a w 1825 roku w pobliżu Pitlochry grupa 8 farmerów. Przypomnijmy, że podobna inicjatywa przyÅ›wiecaÅ‚a zaÅ‚ożeniu Lagavulina, na wyspie Islay. PoczÄ…tkowo destylarnia nazywaÅ‚a siÄ™ Glenforres, a ta w obecnym ksztaÅ‚cie powstaÅ‚a w 1837 roku i byÅ‚a to pierwsza wzmianka na temat Edradoura. Destylarnia przez lata przechodziÅ‚a z rÄ…k do rÄ…k, aż prawie sto lat później, w roku 1922, zakÅ‚ad ten zakupiÅ‚ amerykaÅ„ski wielbiciel whisky William Whiteley. Nowy wÅ‚aÅ›ciciel postanowiÅ‚ nic w zakÅ‚adzie nie zmieniać, ani modernizować, a od czasu do czasu przeprowadzaÅ‚ tylko konserwacje. Jedynie nazwa gorzelni zostaÅ‚a zmieniona i przywrócono starÄ… nazwÄ™ lekko jÄ… zmieniajÄ…c - dodajÄ…c czÅ‚on Glenlivet - Glenforres-Glenlivet. W 1947 roku wÅ‚aÅ›ciciel wprowadziÅ‚ do Edradour energiÄ™ elektrycznÄ…, a ze stodoÅ‚y zrobiÅ‚ salÄ™ recepcyjnÄ….
Whisky z Edradour byÅ‚a dla Whiteleya podstawÄ… do luksusowej mieszanki King's Ransom. W latach 20. King's Ransom miaÅ‚a opiniÄ™ najlepszej whisky Å›wiata, byÅ‚a też w owym czasie jednÄ… z najdroższych. Whiteley beczki tego trunku wstawiaÅ‚ na statek i wyruszaÅ‚ z nimi w podróż morskÄ…. ChciaÅ‚, żeby morskie powietrze, przenikajÄ…ce do beczek i koÅ‚ysanie statku podniosÅ‚o jakość mieszanki destylatów. Produkowana przez Edradour King's Ransom przemycana byÅ‚a na dużą skalÄ™ do USA podczas prohibicji w tym kraju. Przemytnicy Å‚adowali na przykÅ‚ad butelki whisky w torpedy, które później wystrzeliwali z okrÄ™tów w kierunku plaży Long Island. Tam odbierali je wspóÅ‚pracownicy przemytników. Najbardziej znanym z nich byÅ‚ Frank Costello, który dołączyÅ‚ do swojej floty przemytniczej nawet Å‚ódź podwodnÄ….
Co ciekawe Whiteley promowaÅ‚ również blenda House of Lords - ale w zwiÄ…zku ze zbieżnoÅ›ciÄ… trunku z wÅ‚adzÄ… Wielkiej Brytanii dostaÅ‚ zakaz używania tej nazwy na terenie królestwa. Po wstÄ…pieniu WB do unii europejskiej zaprzestano produkcji tego trunku, bowiem nazwa blenda House of Lords byÅ‚a zastrzeżona już we WÅ‚oszech.
Edradour jest gorzelniÄ… bardzo małą, tradycyjnÄ…, nie zautomatyzowanÄ… (produkuje w warunkach chaÅ‚upniczych, wiele elementów jest tu nadal z drewna) i destylujÄ…cÄ… niewielkÄ… ilość whisky - w ciÄ…gu roku wytwarza siÄ™ tu tyle whisky, ile tygodniowo w nowoczesnym Å›redniej wielkoÅ›ci zakÅ‚adzie ze Speysidów. 12 beczek whisky tygodniowo lub 90 tyÅ› litrów rocznie. Proces produkcji odbywa siÄ™ w jednym budynku, a obsÅ‚ugÄ™ stanowiÄ… trzy osoby, w tym menedżer. CiekawostkÄ… jest ochÅ‚adzacz Mortona, który jest najstarszym używanym obecnie na Å›wiecie - chÅ‚odzi whisky z 75 do 20 stopni Celsjusza.
Ziarno namaczane jest od 5 do 7 dni a nastÄ™pnie suszone dziÄ™ki opalanym torfem piecom. Washbacks majÄ… wielkość 6 tysiÄ™cy litrów i sÄ… wykonane z drewna. Po procesie fermentacji alkohol ma 8,5 %, po pierwszej destylacji low wines ma 23 % alkoholu, a po drugiej aż 69%. W tym zakÅ‚adzie znajdujÄ… siÄ™ najmniejsze alembiki dopuszczone przez prawo podatkowo-celne, dziÄ™ki czemu, spirytus ma duży kontakt z miedziÄ… i jest pod mocniejszym jej dziaÅ‚aniem. Destylat leżakuje gÅ‚ównie w beczkach bourbonie i sherry oloroso.
Od 1975 roku Edradour należaÅ‚ już do koncernu Pernod Ricard, który po przejÄ™ciu Chivas Brothers i ich 10 destylarni postanowiÅ‚ promować inne gorzelnie i nie przykÅ‚adaÅ‚ zbyt dużej wagi do rozwoju tego zakÅ‚adu. W 1986 roku powstaÅ‚a pierwsza wersja whisky single malt, a 5 lat później pojawiÅ‚a siÄ™ po raz pierwszy w strefie wolnocÅ‚owej.
W lipcu 2002 roku zakÅ‚ad kupiÅ‚a od Pernod Ricard firma Signatory Vintage Scotch Whisky na czele z jej wÅ‚aÅ›cicielem Andrew Symington, który wyraziÅ‚ siÄ™ o tej inwestycji - „to byÅ‚o moje marzenie". Kwota zakupu to nie bagatela 5,4 miliona funtów, z czego 3 miliony przypada na whisky w magazynach. Signatory to niezależny dystrybutor, który kupuje whisky od różnych producentów i nastÄ™pnie sprzedaje jÄ… pod swoim logo. Zadaniem takiej firmy jest wybranie rzadkich whisky tylko z najlepszych beczek. Niestety z czasem coraz mniej zostawaÅ‚o gorzelni, chÄ™tnych do sprzedaży swoich destylatów, wyczerpywaÅ‚y siÄ™ wiÄ™c powoli możliwoÅ›ci zakupu whisky i sprzedawania jej pod swoim logo. Firmy typu Signatory stanęły przed koniecznoÅ›ciÄ… zakupy gorzelni, aby móc promować produkt wÅ‚asnorÄ™cznie wytwarzany. Jak siÄ™ okazaÅ‚o byÅ‚o to Å›wietne posuniÄ™cie, ponieważ obecnie Edradour generuje 80% zysków firmy, a niezależne edycje spod znaku Signatory tylko 20%.
W budowie portfolio tego producenta pomagaÅ‚ doÅ›wiadczony, emerytowany szef Laphroaiga, Iain Henderson, dziÄ™ki temu taka mnogość edycji whisky z różnych beczek.
Obecnie na rynku spotkać możemy wersjÄ™ 10 letniÄ…, 10 nie filtrowana na zimno, 13 letniÄ… cask strength, 30 letniÄ… oraz wiele edycji z różnych beczek po np. barolo czy tokaju.
Pod koniec 2005 roku wypuszczono wersjÄ™ Ballechin, pierwsza whisky z serii o wysokim zatorfowieniu - 50 ppm, która dodatkowo dojrzewaÅ‚a w beczkach po bourgundzie. SÄ… jeszcze whisky z beczek po sherry, bordeaux, sauternes i maderze. Sama nazwa Ballechin nawiÄ…zuje do jednej z gorzelni dziaÅ‚ajÄ…cych w tym hrabstwie, która zamkniÄ™ta zostaÅ‚a w 1927 roku. TÄ… edycjÄ™ zawdziÄ™czamy Hendersonowi, bowiem tylko dziÄ™ki jego doÅ›wiadczeniu stworzono tÄ… whisky.
Destylat z tego zakÅ‚adu wykorzystywano do zestawiania wymienionych już blendów King's Ransom i House of Lords oraz Clan Campbell, jak również vatted malta Glenforres. WystÄ™pujÄ™ również likier na bazie tej whisky. Edradour nie jest praktycznie dostÄ™pny od niezależnych dystrybutorów.
Edradour jest otwarty dla zwiedzajÄ…cych, od 1982 roku posiada visitor center i cieszy siÄ™ mniej wiÄ™cej 100 tysiÄ…cami turystów rocznie, którzy wydajÄ… ponad milion funtów rocznie. Jest to druga najchÄ™tniej odwiedzana gorzelnia po Glenturret.
Michael Jackson w swojej książce Malt Whisky Companion 5 oceniÅ‚ 10 letniÄ… wersje Edradoura o mocy 40% na 79 punktów, a edycja cask strength otrzymaÅ‚a 81 punktów.
Jim Murray w wydawanej przez niego Whisky Bible oceniÅ‚ tylko dwie edycje tej whisky. 10 letniej przyznaÅ‚ 86 punktów, a 10 letniej edycji z beczek po sauternes w wersji straight from the cask mocy 56,2% aż 77 punktów.