bullet_whisky strona główna

Tobermory

ZakÅ‚ad zaÅ‚ożyÅ‚ w 1798 roku John Sinclair, chodź inne źródÅ‚a podajÄ…, że destylarnia ta powstaÅ‚a w roku 1795. Ledaig to nazwa portu rybackiego na Mull. John Sinclair byÅ‚ zamożnym kupcem, zajmowaÅ‚ siÄ™ handlem algami, z których otrzymywano jodynÄ™. PosiadaÅ‚ niewielkÄ… flotÄ™ statków handlowych, która sÅ‚użyÅ‚a mu jako Å›rodek transportu towarów z Liverpoolu do Glasgow. Sinclair wydzierżawiÅ‚ teren przylegajÄ…cy do portu Tobermory od Brytyjskiego Towarzystwa Rozwoju RyboÅ‚ówstwa (The British Society for Promotion Fisheries). Na tym terenie Sinclair zbudowaÅ‚ zakÅ‚ad destylarski. DziÄ™ki posiadaniu wÅ‚asnej floty mógÅ‚ z Å‚atwoÅ›ciÄ… zaopatrywać zakÅ‚ad w jÄ™czmieÅ„ i paliwo, a także wywozić wyprodukowany destylat z wyspy. W pierwszy roku dziaÅ‚alnoÅ›ci w zakÅ‚adzie wyprodukowano 1327 litrów whisky.
Gorzelnia zostaÅ‚a zamkniÄ™ta w 1837 roku. Od tej pory zaczÄ…Å‚ siÄ™ dla zakÅ‚adu okres czÄ™stego przechodzenia z rÄ…k do rÄ…k oraz okres wielu dość dÅ‚ugich przestojów w produkcji. Ponownie zostaÅ‚ otwarty prawie póÅ‚ wieku później a dokÅ‚adnie w roku 1890, kiedy to produkcjÄ™ w zakÅ‚adzie zaczÄ…Å‚ prowadzić nowy wÅ‚aÅ›ciciel - firma John Hopkins & Co. W 1916 roku firma ta dołączyÅ‚a do grupy DCL. W 1930 roku zakÅ‚ad Tobermory znowu zamkniÄ™to, tym razem na dÅ‚użej, bowiem budynki gorzelni zaczÄ™to wykorzystywać jako elektrownie. Produkcja w destylarni zostaÅ‚a wznowiona dopiero w 1972 roku, aczkolwiek przed ponownym otwarciem zakÅ‚ad Tobermory przebudowano i zwiÄ™kszono moc produkcyjnÄ…. Z chwilÄ… wznowienia produkcji w omawianej gorzelni podtrzymano nazwÄ™ Ledaig Distillery. SÅ‚owo "ledaig" pochodzi z jÄ™zyka gaelickiego i na angielski tÅ‚umaczy siÄ™ jako "safe heaven", co oznacza "bezpieczne niebiosa". Nowym wÅ‚aÅ›cicielem Ledaig zostaÅ‚o konsorcjum skÅ‚adajÄ…ce siÄ™ ze spedytorów z Liverpoolu wraz z hiszpaÅ„skÄ… firmÄ… Domecq, specjalizujÄ…cÄ… siÄ™ w produkcji i dystrybucji sherry. Na skutek kryzysu na rynku whisky zakÅ‚ad w 1975 roku znowu przerwaÅ‚ produkcjÄ™.
NastÄ™pnym wÅ‚aÅ›cicielem omawianego zakÅ‚adu zostaÅ‚a firma Kirkleavington Property Company z Yorkshire. W 1979 roku destylacja zostaÅ‚a wznowiona, ale już po dwóch latach wÅ‚aÅ›ciciel zakÅ‚adu zaczÄ…Å‚ borykać siÄ™ z problemami finansowymi. Firma Kirkleavington Property posiadaÅ‚a tylko aktywa gorzelni Tobermory i nie byÅ‚a w stanie utrzymać siÄ™ z jej produkcji. PróbowaÅ‚a wytwarzać blended whisky i vatted whisky, ale nie doczekaÅ‚a siÄ™ powodzenia na rynku i zwiÄ…zanych z tym dostatecznie dużych dochodów. By pozyskać dodatkowe finanse, wÅ‚aÅ›ciciele zakÅ‚adu Tobermory sprzedali cześć posesji firmie budowlanej, firma przeznaczyÅ‚a te tereny na budowÄ™ mieszkaÅ„, a także zdecydowali siÄ™ wynająć magazyny i piwnice leżakowe Tobermory. Wkrótce doszÅ‚o do zadziwiajÄ…cej sytuacji, bo w pomieszczeniach zakÅ‚adu zaczęły dojrzewać sery, a destylat transportowano w celu maturacji na staÅ‚y lÄ…d. DojrzewaÅ‚ on w magazynach gorzelni Deanston oraz w gorzelni Bunnahabhain na wyspie Islay.
W 1993 roku nastÄ…piÅ‚a kolejna zmiana wÅ‚aÅ›ciciela Tobermory. ZakÅ‚ad kupiÅ‚a spóÅ‚ka Burn Stewart za 600 tysiÄ™cy funtów plus 200 tysiÄ™cy za zapasy dojrzewajÄ…cego trunku. Burn Stewart postanowiÅ‚ produkować w Tobermory dwa różne rodzaje whisky single malt, z zastosowaniem różnego rodzaju sÅ‚odu: whisky o nazwie Tobermory, z jÄ™czmienia sÅ‚odowanego bez używania torfu oraz o nazwie Ledaig, ze sÅ‚odu torfowego - okoÅ‚o 35 ppm torfu. Ze wzglÄ™du na to, że woda używana w Tobermory do procesu destylacji przepÅ‚ywa przez torfowiska, whisky Tobermory ma mimo wszystko posmak lekko torfowy. Obecnie okoÅ‚o 30% produkcji to Tobermory, a 70% przypada na whisky Ledaig. Co ciekawe w skÅ‚ad tej spóÅ‚ki wchodzi jeszcze gorzelnia Deanston oraz Bunnahabhain i dwie whisky mieszane Scottish Leader a przede wszystkim bardzo wysoko oceniana Black Bottle. W 2002 roku Burn Stewart zostaÅ‚a wykupiona przez grupÄ™ kapitaÅ‚owÄ… CL Financial za 50 milionów funtów.
W zakÅ‚adzie Tobermory wykorzystuje siÄ™ dwa róże zestawy alembików do destylacji alkoholu, z których jeden komplet (dwa alembiki) stosowany jest w produkcji Tobermory, a drugi (również dwa alembiki) w produkcji Ledaiga. Tobermory to jakby dwie destylarnie w jednej.
Whisky Tobermory znana jest przede wszystkim w postaci 10-letniej single malt. W 2005 roku na rynek wprowadzona zostaÅ‚a bardzo limitowana 32-letnia edycja whisky destylowana w 1972 roku. Ledaig wystÄ™puje natomiast w wielu edycjach: Peated, Sherry Finish i 32-letniej finiszowanej w beczkach po sherry Oloroso. Na rynku dostÄ™pne sÄ… jeszcze starsze edycje tego trunku - 7, 15, 20-letnia i kilka edycji rocznikowych. Whisky Ledaig dostÄ™pna jest od wielu niezależnych dystrybutorów miÄ™dzy innymi od Ian MacLeod, Signatory czy Cadenhead.
W chwili obecnej tylko okoÅ‚o 15% destylatu jest sprzedawane jako single malt, a caÅ‚a reszta wykorzystywana jest do produkcji blendów. Swego czasu destylat pojawiaÅ‚ siÄ™ w takich whisky mieszanych jak Scottish Leader i Black Prince.