bullet_whisky strona główna

Highlands

Nie tylko jest to najwiÄ™kszy powierzchniowo region ale znajdujÄ™ siÄ™ tutaj zdecydowana wiÄ™kszość zakÅ‚adów (90%). Region z powodu wielkoÅ›ci jest podzielony na mniejsze części:
-zachodnia część z wyspami to takie znakomitoÅ›ci jak np. Oban czy Ben Nevis, w smaku wyczuwalne aromaty morza, whisky Å‚agodna i dobrze zrównoważona. Jest to najmniejszy podregion.
-póÅ‚nocna - najwiÄ™cej zakÅ‚adów usytuowanych jest w okolicach Inverness i na obszarze ciÄ…gnÄ…cym siÄ™ do wschodniego wybrzeża, aż do Wick. Wszystkie gorzelnie w tym regionie poÅ‚ożone sÄ… na wybrzeżu, tylko Glen Ord znajdujÄ™ siÄ™ dalej od morza (3 km).
Whisky z tego rejonu jest Å‚agodna w smaku, a skala aromatów rozciÄ…ga siÄ™ miÄ™dzy wytrawnymi, sÅ‚odkimi i owocowymi. Whisky zawierajÄ… ewidentne zapachy wrzosów i cytrusów oraz morskÄ… sÅ‚onawÄ… nutÄ™. Nie czuje siÄ™ w niej tak mocnych akcentów torfu, jak w sÄ…siednich trunkach z poÅ‚udnia. Generalnie sÄ… to trunki zÅ‚ożone, Å›rednio zbudowane, czasem o korzennym aromacie. Whisky pochodzÄ…ca z zakÅ‚adów na póÅ‚nocy regionu (Pulteney, Clynelish, Balblair) sÄ… bardziej dymne, zwÅ‚aszcza ta ostatnia, którÄ… można pomylić z maltem z Islay. Na ogóÅ‚ whisky z tego regionu sÄ… zbyt delikatne by mogÅ‚y zyskać na dojrzewaniu w beczkach po sherry ale sÅ‚uży im sherry - finishing, przelanie do beczek po sherry na ostatni rok dojrzewania (metoda ta zostaÅ‚a zastosowana po raz pierwszy w Glenmorangie).
ZakÅ‚ady które już przestaÅ‚y destylować, ale ich whisky ciÄ…gle dostÄ™pna jest na rynku: Glen Albyn, Glen Mhor i Millburn.
-wschodnia to zakÅ‚ady rozsiane wzdÅ‚uż wybrzeża Morza PóÅ‚nocnego, od Brechin na poÅ‚udniu do Banff na póÅ‚nocy. Region obejmuje dawne krainy Forforshire i Aberdeenshire. Trunki z tego regionu dzielÄ… siÄ™ w naturalny sposób na dwie grupy odpowiadajÄ…ce z grubsza kraÅ„com tych krain. Trunki ze wschodu sÄ… na ogóÅ‚ Å›rednio lub mocno zbudowane, Å‚agodne i sÅ‚odkie, ale majÄ… wytrawnÄ… koÅ„cówkÄ™. SÄ… dodatkowo wyraźnie sÅ‚odowe, czÄ™sto niosÄ… lekkÄ… nutÄ™ dymu, a czasem majÄ… smak cukierków toffi, z akcentami aromatycznymi owoców cytrusowych, imbiru i korzeni. Bardzo dobrze im sÅ‚uży dojrzewanie w beczkach po sherry.
Rzadkimi maltami sÄ… North Port i Glenury.
-centralna to rejon obejmujÄ…cy Pertshire, część Dumbatonshire i Stirlingshire na poÅ‚udniu oraz, na póÅ‚nocy cześć Iverness-shire. W smaku sÄ… to na ogóÅ‚ nieco sÅ‚odsze niż inne malty z Highlands - pomijajÄ…c whisky ze Speyside. Podobnie jak te ostatnie potrafiÄ… mięć bogaty aromat czarnego bzu, wrzosu, miodu i korzeni jednak w przeciwieÅ„stwie do nich majÄ… wytrawnÄ… koÅ„cówkÄ™, typowÄ… dla innych okrÄ™gów Highlands. Z dawnych wytwórni przetrwaÅ‚y tylko Glenturret (pretendujÄ…ca do miana najstarszej gorzelni Szkocji), Blair Athol, Tullibardine, Glengoyne i Edradour (najmniejsza gorzelnia w Szkocji).