Gorzelnia Bladnoch zostaÅ‚a wybudowana w regionie Lowlands w 1817 przez Johna i Thomasa McClellandów i jest obecnie najdalej wysuniÄ™tÄ… na poÅ‚udnie gorzelniÄ… w Szkocji. Znajduje siÄ™ niedaleko miejscowoÅ›ci Wigtown, w zakolu rzeki Bladnoch, na terenie rolniczym. ZakÅ‚ad poczÄ…tkowo byÅ‚ częściÄ… farmy, destylacjÄ™ prowadzono w nim zaledwie przez kilka miesiÄ™cy w roku gÅ‚ównie w sezonach zimowych jako zajÄ™cie dodatkowe, kiedy nie byÅ‚o prac w polu.
Bladnoch na poczÄ…tku lat 30. XX wieku staÅ‚ siÄ™ wÅ‚asnoÅ›ciÄ… irlandzkiej firmy Dunville. Firma ta wkrótce upadÅ‚a, a produkcjÄ™ wstrzymano. Przerwa trwaÅ‚a prawie 20 lat, do roku 1956, kiedy produkcjÄ™ wznowiÅ‚a nowa spóÅ‚ka - Bladnoch Distillery Ltd. Już wkrótce kolejnym wÅ‚aÅ›cicielem zakÅ‚adu zostaÅ‚ Ian Fisher. W 1966 roku zainstalowaÅ‚ on w gorzelni dwa dodatkowe alembiki, co ciekawe zostaÅ‚y one usuniÄ™te w późnych latach 80. W 1973 roku destylarnie zakupiÅ‚a amerykaÅ„ska grupa Inver House, która przez 10 lat prowadziÅ‚a produkcje. W 1983 roku nowym wÅ‚aÅ›cicielem zostaÅ‚a firma Arthur Bell & Sons. Po trzech latach, jako wÅ‚asność Bell's gorzelnia Bladnoch weszÅ‚a w skÅ‚ad DCL. Nowi wÅ‚aÅ›ciciele w 1993 roku postanowili zamknąć Bladnoch. Powody tej decyzji nie sÄ… znane, być może zrobili to ze wzglÄ™du na odludne poÅ‚ożenie zakÅ‚adu? W tym też roku zamkniÄ™te zostaÅ‚y inne gorzelnie takie jak Rosebank, Pittyvaich i Balmenach.
W 1994 roku opuszczony zakÅ‚ad destylacyjny kupiÅ‚ Irlandczyk z Belfastu - Raymond Armstrong - wÅ‚aÅ›ciciel dochodowej firmy budowlanej. Jednym z pierwszych jego dziaÅ‚aÅ„ byÅ‚a rozbudowa visitor centre oraz przeksztaÅ‚cenie części gorzelni na apartamenty. Armstrong wynegocjowaÅ‚ z przedstawicielami United Distillers zgodÄ™ na wznowienie destylacji na niewielkÄ… skalÄ™, tzn. na destylacjÄ™ 100 tysiÄ™cy litrów alkoholu rocznie. Armstrong wznowiÅ‚ destylacjÄ™ przeznaczywszy na ten cel, jak twierdziÅ‚, 150 tysiÄ™cy funtów, podczas gdy UD oszacowaÅ‚ koszty wznowienia produkcji na 300 - 450 tysiÄ™cy funtów. Amstrongowi pozostawiono tylko alembiki i kadzie fermentacyjne, wszystko inne musiaÅ‚ on dokupić i od nowa skompletować. Obecnie w zakÅ‚adzie znajduje siÄ™ tylko jedna para alembików i pomimo, że nad zakÅ‚adem góruje dach w ksztaÅ‚cie pagody, to nie jest on wykorzystywany. Co ciekawe butelkowanie oraz nakÅ‚adanie etykiet odbywa siÄ™ rÄ™cznie, na terenie gorzelni.
ZwiedzajÄ…c Bladnocha warto uczestniczyć w „szkole whisky". Jest to kilkudniowe szkolnie, podczas, którego uczestnicy biorÄ… udziaÅ‚ w procesie produkcji whisky. Program ten rozpoczyna siÄ™ w czwartek wieczór uroczystÄ… kolacjÄ…, a już dnia nastÄ™pnego uczestnicy rozpoczynajÄ… pracÄ™ w gorzelni. Wszystko zaczyna siÄ™ od zacierania i fermentacji, w sobotÄ™ natomiast destylowana jest whisky. W niedzielÄ™ napeÅ‚nione zostajÄ… beczki i rozpoczyna siÄ™ proces dojrzewania. OczywiÅ›cie caÅ‚e szkolenie peÅ‚ne jest degustacji oraz rozmów, podczas, których uczestnicy wtajemniczani sÄ… w szczegóÅ‚owy proces produkcji.
Destylat Bladnoch wykorzystywany byÅ‚ do zestawiania blendów Bella, miaÅ‚ też kilka wersji single malt, miÄ™dzy innymi 8-letniÄ… i 10-letniÄ… oraz wersjÄ™ Flora & Fauna. Whisky Bladnoch oferowana jest przez niezależnych dystrybutorów - Cadenhead - 16 letni, Douglas Laing 14 letni czy Signatory również 14 letni.
W 2000 roku pierwsze beczki zostały napełnione przez nowego właściciela i złożone w magazynach leżakowych. W 2003 roku pojawiła się pierwsza whisky nowego właściciela i był to 15 letni trunek.
Obecnie w ofercie producenta znajdujÄ… siÄ™ wersje 6 letnie - cask strength z beczce po bourbonie, sherry oraz co ciekawe wersja lekko torfowa. Dodatkowo wystÄ™puje edycja 18 letnia oraz 16-letnia obie nie filtrowane na zimno. Producent ma dodatkowo kilka edycji 15-letnich: 55% nie filtrowana na zimno z beczek po sherry, 15-lenia 46% - nie byÅ‚a filtrowana na zimno również z beczek po sherry, 15-letnia edycja stworzona z mieszanki beczek po bourbonie i sherry. ZupeÅ‚nÄ… nowoÅ›ciÄ… w ofercie producenta jest 16 letnia whisky dojrzewajÄ…ca w beczkach po sherry o mocy 55% ale co ciekawe jej etykieta nawiÄ…zuje do zbliżajÄ…cych siÄ™ Å›wiat Bożego Narodzenia. W przyszÅ‚oÅ›ci możemy siÄ™ spodziewać również edycji po rumie, bowiem w magazynach już leżakuje taki trunek.
ZakÅ‚ad ma w swojej ofercie również sprzedaż caÅ‚ych beczek. Za okoÅ‚o tysiÄ…c funtów możemy nabyć beczkÄ™ mieszczÄ…cÄ… 180-190 litrów 63,5% alkoholu. Cena obejmuje również dojrzewanie w magazynach Bladnoacha przez 8 lat.